Биляна Дудова е „Млад спортист №1 на България до 23 години“ за 2018 г.

Биляна Дудова е „Млад спортист №1 на България до 23 години“ за 2018 г.

Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор за четвърта поредна година организираха церемонията „Нощта на шампионите“. На събитието с парични премии на обща стойност 215 000 лева в 7 категории бяха наградени най-изявените спортисти и треньори на България за 2018 г.

В своето приветствие министърът на младежта и спорта Красен Кралев изтъкна, че поставяйки в светлината на прожектора най-достойните спортисти и техните треньори, ММС и БСТ не само засвидетелстват уважението си към тях, но и дават възможност на хиляди деца и млади хора да намерят своя пример за подражание, който да ги мотивира към активни занимания със спорт и преследване на високи спортни резултати. 

„През 2018 г. България попадна във фокуса на световния спорт с едновременната организация на три Световни първенства – по гребане, волейбол и художествена гимнастика. Ние се гордеем от начина, по който проведохме тези шампионати и от оценките, които получихме от лидерите на световния спорт, включително от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Това ни амбицира да обмислим възможностите за кандидатстване за Зимни младежки олимпийски игри и дори за Световно първенство по футбол“, заяви министър Кралев. 
 

Той изтъкна, че грижата за младите български спортисти винаги е била основен приоритет на ММС, затова още от първата „Нощ на шампионите“ се обръща специално внимание на тях и техните треньори. Кралев изрази своята радост от високите резултати на младите ни представители на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където от 24 участници 17 души бяха в топ 6 и спечелиха 10 медала. 

Красен Кралев изрази задоволство и от представянето при мъжете и жените, което също дава поводи за оптимизъм за настоящата предолимпийска 2019 г. и за достойно представяне на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. 

„Благодаря на всички, които защитаваха достойно честта на България и ни донесоха много поводи за гордост. Вярвам, че ще имаме още повече радостни мигове и ще ни бъде все по-трудно да определим най-добрите сред Вас“, каза още Кралев. 

В категория „Млад спортист №1 на България до 23 години“ за 2018 г. победител е Биляна Дудова, която спечели сребърно отличие на Световното първенство по борба и Европейска титла. Тя получи премия от 10 000 лева. 

Сподели:

Още новини от деня