Биляна Кирова: МОСВ ни е осигурило 4 измервателни станции, пък ние не ги искаме

Време за прочитане: < 1 мин.

Тежък дебат в Комисията по околната среда и водите породи въздуха в Русе.
Заедно с общинския съветник Plamen Rashev и еколога Христина Момчилова взехме участие в днешното заседание на Комисията, на което като точка в дневния ред беше включен проблемът за чистотата на въздуха в Русе.
Според министъра на околната среда и водите държавата е направила всичко, което може, за решаване на проблема в Русе. Според него и другите представители на държавната администрация:
▪️Министерството ни дава цели 4 станции, от които една мобилна.
▪️Кметът може да седне в колата и да отиде да наблюдава завода.
▪️Не може да затваряме заводите един по един, докато разберем от кой идва миризмата.
▪️Русенският университет също може да се включи.
Ето какво отговорих:
✅ Мобилната станция отдавна вече не е мобилна.
✅ Двете станции, които предстои да пристигнат, ще мерят съвършено различни неща. Тяхната роля е да установят има ли ефект от подмяната на отоплителните уреди по програма LIFE. Затова и местата им са точно определени.
✅ Денонощно видео наблюдение от повече от месец се осъществява от служители на Община Русе, данните от което се предоставят на РИОСВ.
✅ Методът „проба – грешка“ е несериозен! Никой не иска хаотично затваряне на заводи, а безспорно установяване на източника на замърсяване.
✅ Екологичен кадастър се разработва и в момента от преподаватели от Русенския университет, като работата тече от месеци.
Излиза, че емисиите, които се замерват, са в норма. А да се открие химичното съединение, което създава неприятната миризма, се оказва, че е дейност, достойна за Нобелова награда. 🏆
Извод: Състезаваме се срещу хора на пистов мотор 🏍️, докато ние самите ние сме на кон… 🐎
Въпросът е до кога ще се прехвърля топката на местните власти и ще се твърди, че всичко е наред?!

Сподели:

Още новини от деня