Благотворителен Базар в подкрепа на Лидия ще се проведе в края на август

Благотворителен Базар в подкрепа на Лидия ще се проведе в края на август

Лидия е на 44 г. Майка на 12 годишния Александър, добър ученик и спортист, наследил амбицията и добротата на мама. Лидия е прекрасна съпруга, един всеотдаен, честен и трудолюбив човек. Чудесен и отзивчив колега. Към всичко това можем да прибавим и борбена, защото от 18 години тя води битка за своя живот, бори се с коварната болест Множествена склероза. Автоимунно заболяване, което бавно и упорито я приковава в инвалидния стол.

В началото Лидия започна леко да накуцва, след това имаше нужда от проходилка. Пада, става и продължава. Въпреки болките не спира да се усмихва и е щастлива, когато успее да се справи с ежедневните си ангажименти на работа и вкъщи. Поддържа я единствено вярата, че ще може някога да се почувства пълноценен човек, че няма да й се налага да изпитва болката и отчаянието, които сега умело прикрива.

Изпитва ужас от все повече настъпващото съмнение, че може би съвсем скоро вече ще бъде прикована в инвалидна количка и няма да може да полага грижи за Алекс. Че няма да може да довърши всичко, което е започнала да гради в живота си, да сбъдне мечтите си.

Светлият лъч надежда за Лидия, нейното семейство, колегите и приятелите й, дойде с възможността за лечение с HSCT (Hematopoietic Stem Cell Transplantation), което представлява комбинация от химиотерапия и трансплантация на стволови клетки. В основата на това лечение е интензивното унищожаване на „дефектните“ клетки на имунната система с цел преустановяване на автоимунната атака. То се прилага на няколко места в света, но с най-голям опит и брой пациенти е клиниката по хематология и клетъчна терапия към медицински център „Пирогов“ в Москва (Русия).

През нея са преминали стотици пациенти с МС от цял свят, като се наблюдава спиране на прогреса в между 75% и 95% от случаите, в зависимост от формата на заболяването. В много случаи настъпва и чувствително, дори драматично подобряване на качеството на живот. В България лечението все още не е одобрено за пациенти с множествена склероза и не се финансира от Здравната каса.

Сподели:

Още новини от деня