Благотворителен маратон "Чрез спорт към знание" се състоя днес

Благотворителен маратон „Чрез спорт към знание“ се състоя днес

На 19 юни в Парка на младежта 214 русенци пробягаха общо 4200 обиколки на благотворителния маратон „Чрез спорт към знание“ и така осигуриха 4200 лв. от спонсорите на инициативата, с които ще бъдат закупени книги за Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Най-много обиколки – 92, пробяга Росен Тодоров. Най-възрастният участник беше Иван Грозев – на 76 г., а най-малката маратонка, Виктория Иванова – на 15 месеца. Тримата получиха медали и грамоти от организаторите и книги от библиотеката.

Какво е това събитие? То води своето начало от Силистра, където стартира през 2017 г. и е едно от популярните ежегодни събития в града. В него взимат участие хора на всякаква възраст, които са обединени около идеята да бягат, за да подпомогнат закупуването на нови книги за библиотеките в своя град. Всеки желаещ може да се включи в деня на събитието и да пробяга минимум една обиколка от 400 м., която с помощта на организаторите и спонсорите се финансира с един лев. Пробяганите обиколки в края на събитието биват калкулирани и срещу тяхната финансова равностойност се закупуват нови книги, които се даряват на Регионалната библиотека и прилежащите към нея читалища.

Благотворителният маратон „Чрез спорт към знание“ и каузата зад него набират популярност и намират своите поддръжници и в град Добрич, където събитието започва да се организира от 2019 г.

Тази година организаторите включиха и Русе, като спечелиха за каузата партньори в лицето на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Еконт, NetWorx, EUShipments, Мегахим, Keysoo, Гораинвест АД, Motoretta, eCommerce Academy, Алутехникс, Velomasters, Escreo, Хоби Кар ЕООД, Startup Factory.     

Екипът на русенската библиотека участва активно в инициативата!

Благодарим от наше име и от името на нашите читатели на организаторите и всички спонсори, както и на малките и големи съграждани-маратонци, които в неделния предиобед дойдоха в парка, съчетавайки полезното и приятно преживяване с благородната цел – събиране на средства за повече книги за библиотеката! Благодарим и на доброволците от Младежкия БЧК на Русе – постоянни партньори и поддържници в нашите инициативи!

Сподели: