На 19 юни в Русе ще се състои благотворителен маратон "Чрез Спорт Към Знание"

Благотворителен маратон „Чрез спорт към знание“ ще се състои в Русе

На 19 юни от 9.00 ч в Младежкия парк  всеки русенец, който обича книгите и четенето, може да се включи в благотворителния маратон „Чрез спорт към знание“. Инициативата се реализира за пръв път в Русе.

Какво е това събитие? То води своето начало от Силистра, където стартира през 2017 г. и е едно от популярните ежегодни събития в града. В него взимат участие хора на всякаква възраст, които са обединени около идеята да бягат, за да подпомогнат закупуването на нови книги за библиотеките в своя град. Всеки желаещ може да се включи в деня на събитието и да пробяга минимум една обиколка от 400 м., която с помощта на организаторите и спонсорите се финансира с един лев. Пробяганите обиколки в края на събитието биват калкулирани и срещу тяхната финансова равностойност се закупуват нови книги, които се даряват на Регионалната библиотека и прилежащите към нея читалища.

Благотворителният маратон „Чрез спорт към знание“ и каузата зад него набират популярност и намират своите поддръжници и в град Добрич, където събитието започва да се организира от 2019 г.

Тази година организаторите са включили и Русе, надявайки се на сходен интерес от страна на граждани и партньори.

В края на всяко събитие, организаторите награждават и участника с най-голям брой пробягани обиколки, най-млад и най-стар участник. В тазгодишният благотворителен маратон в град Силистра, който се проведе на 22 май 2022, приза за най-много обиколки беше спечелен от участник, който бяга неуморно цели 69 обиколки. Най-възрастният участник е бил на 78 годишна възраст и макар пробягвайки само една обиколка, обира овациите на публиката.  

До този момент, благодарение на инициативата са дарени над 1000 нови издания. Организаторите споделят, че всяка дарена книга е заемана по средно 133 пъти. Книгите се подбират по преценка на библиотекарите, които изпращат списък с актуални нови заглавия, които са необходими и търсени от техните читатели.

Благотворителният маратон „Чрез спорт към знание“ в Русе ще се проведе тази неделя – 19 юни, от 9.00 до 12.00 ч в Младежкия парк, със старт от Вазата. Регистрацията за участие е на място. Маратонът се провежда с подкрепата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Еконт, NetWorx, EUShipments, Мегахим, Keysoo, Гораинвест АД, Motoretta, eCommerce Academy, Алутехникс, Velomasters, Escreo, Хоби Кар ЕООД, Startup Factory.     

Сподели: