съдебна палата русе

Благотворителна инициатива с изложба по повод 140 години от създаването на Русенския съд

През настоящата 2018 година се навършват 140 години отсъздаването на Русенския съд. След откриването на Първия губернски съд на 1август 1878 г. в Пловдив, през есента на същата година  са учредени областни съдилища в София, Русе,Видин, Търново и Варна. Действайки в миналото като втора апелативна инстанция, а понастоящем като окръжна, Русенският окръжен съд има в екипа си висококвалифицирани съдии и съдебни служители, работещи в името на закона игарантиращи правата на гражданите. Вече 140 години продължава традицията съдътда пази правовия ред и държавността в страната.

Във връзка с годишнината Окръжен съд – Русе подготви  изложба на исторически материали. Няколко платна разказват за първия съдебен процес, на който е присъствал обществен защитник и който се е провел в гр. Русе. С любезното съдействие на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ са изложени и изключително ценни печатни произведения от периода 1876-1900 г., свързани с началото на нашия съд след Освобождението на България.  

Акцент в честването е експозиция оттворби, която ще бъде представена от 10 до 18 декември 2018 г. на първия етажвъв фоайето на Съдебната палата. Дадохме трибуна на надарени и талантливи учениции студенти да изработят  картина,декупаж, макет или друго произведение по тяхно виждане във връзка с честванатагодишнина. Гражданите ще имат възможност да разгледат и закупят експонатите,като получените средства ще бъдат предоставени на инициативата „БългарскатаКоледа“.

На всеки закупил творба ще бъде издаден Сертификат за дарение. Дарителите ще получат платените творби след официалното закриване на събитието, което ще се състои на 18 декември от 14.00 ч. На тържеството ще присъстват авторите на произведенията, граждани и адвокати, магистрати и съдебни служители.

Стази наша проява отправяме предизвикателство към русенските общественици да севключат в благородното мероприятие като дарят средства в дарителски кутии,позиционирани на двата входа при служителите на ОЗ „Охрана“.

Шестнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската  Коледа“ е насочена към децата с трайни увреждания. Това не е просто дарителска кампания, а нещо много повече. „Българската Коледа“  има сила защото събужда доверие. Тя дава надежда за бъдещето ни като държава и общество, защото успява да обедини хора с различни професии, образование и социално положение около една общественозначима кауза.

Окръжен съд – Русе отправя горещ апел към гражданите да проявят съпричастност, състрадателност, съчувствие, милосърдие, щедрост, доброта и човещина. Нека помогнем да бъдат изкупени всички творби. Нека в дарителските кутии бъдат събрани много средства за децата с тежки заболявания и за съвременна специализирана апаратура за лечението им. Нека участваме всички!

За покупка на творба и получаване на Сертификат за дарение и за въпроси се обръщайте към Светлана Енчева, служител „Връзки собществеността“ на тел. 0878 405 223 или 082/ 881 332, ет. 3, ст. 32 на Съдебната палата.

Сподели: