Директорът на МБАЛ "Ю. Вревска" - Бяла: Ситуацията относно разпространяването на Ковид – 19 е повече от обезпокоителна

Близо половината от тестваните безплатно с антигенни тестове в Бяла се оказаха положителни за коронавирус

Време за прочитане: 2 мин.

Уважаеми жители на град Бяла и община Бяла,

Явно много хора не разбраха какъв беше смисъла на иниацитивата на община Бяла и МБАЛ Бяла за безплатно антигенно тестване на социално слаби и пенсионери

Идеята беше лица без доходи и лица с ниски доходи безплатно и веднага до 15 минути да бъдат диагностицирани дали са заразени с ковид – 19 / защото при цени на pcr тестовете около 100 лева би било непосилно за семействата им/ и да предприемат единствените правилни решения при положителен резултат, а именно своевременно започване на лечение и задължително самокарантиране.

Какво показва практиката – антигенни тестове си правят всички наред, защото дори и да ги заплатят цената е много ниска и при положителен резултат не си правят pcr тест, а провеждат някакво лечение и продължават да ходят на работа.

Малък град сме и почти всички се знаем, кой къде работи. Анализът на преминалите антигенен тест и положителните резултати ни дават ясна представа за разпространието на вируса по работни места.

Съвестта на работодателите и работниците е от най – важно значение в настоящия момент, когато хората масово боледуват и страдат, а здравната система изнемогва.

Ясно и категорично отново казваме – целта на безплатните антигенните тестове е бърза диагностика и положителните веднага да се изолират и започнат адекватно лечение след преглед или консултация с личния си лекар за да предпазят членовете на семействата си, близки, приятели, колеги и всички с които биха контактували в ежедневието си.

Борбата с безотговорността и безхаберието на хората ни насочва към следващата стъпка от наша страна и тя ще бъде да се взема задължителна проба за PCR тест непосредствено след отчитане на положителен резултат от антигенен тест и клинични данни за заболяване.

И тогава смятаме, че глобата от 5000 лева за нарушаване на задължителната карантина ще остави всички заразени в къщи и ще затрудним дифузното разпространие на ковид – 19 в нашата община.

За 15 дни сме направили 648 теста, от които 301 положителни, а от тия 301 не повече от 20 процента си направиха PCR.

Това сподели днес Димитър Димитров – началник „Медико-информационен отдел в МБАЛ в Бяла.

Сподели:

Още новини от деня