Клубът по акробатика „Локомотив" - Русе се включи активно в Европейската седмица на спорта

Близо половин милион лева взеха 53 клуба по програма „Спорт“ 2021 година на Община Русе

През отминаващата година различните спортове в община Русе бяха подпомогнати при ясни правила, създадени с участието на заинтересованите страни – самите спортни клубове и федерациите, органите на образованието и здравеопазването, неправителствените организации и гражданите. Осигурено бе участието на заинтересованите страни в обсъждането и приемане на нови правила за финансиране на спортните клубове.

През 2021 г. се проведоха три срещи с представители на спортните клубове, общински съветници, граждани и др., във връзка исканията за промени в Наредбата за финансово подпомагане на русенски спортни клубове и спортни дейности в Община Русе. След широко публично обсъждане се достигна до последната промяна в Наредбата.

Ръководството на Община Русе продължава да отделя средства за подпомагането на масовия спорт, с което да се стимулира участието в него на подрастващите и да се осигурят добри условия за практикуване на всеки от спортовете. Целта е да бъдат финансирани широк кръг клубове, а не само отделни такива.

Така Община Русе, чрез Програма „СПОРТ“ 2021 г.  подпомогна 53 русенски спортни клуба, които са получили финансиране за спортна дейност и организиране на спортни мероприятия в размер на 457 749 лева. В епидемична обстановка на базата подадени заявления от спортните клубове спортният календар на Община Русе изглеждаше по следния начин:

– 11 събития, посветени на ученическия и масов спорт;

– 19 състезания, реализирани с финансовата подкрепа и под егидата на Община Русе;

– 10 международни състезания и домакинства на държавни първенства.

Чрез лични срещи на общинското ръководство и популяризиране на постиженията им бе отдадено уважение и бяха  наградени осем европейски шампиони, трима световни шампиони и един олимпийски шампион.

Община Русе подпомогна с финансови средства по Програма „Спорт“ 2021 г. спортната подготовка на четирима спортисти от русенски спортни клубове, спечелили квоти за участие на летните Олимпийски игри в Токио.

През 2021 г. Община Русе беше избрана от Международната федерация по кану/ICF/ за домакин на Световно първенство по драконови лодки за 2025 година. Събитието ще привлече хиляди участници и зрители, а за подготовката му ще бъдат изградени редица съоръжения и довеждаща инфраструктура, които трайно ще подобрят условията за спорт и туризъм в лесопарк „Липник“ и яз. Николово.

сн. Архив

Сподели: