Европейски ден на спорта в ОУ "Отец Паисий" - Русе

Близо 1900 деца от Русенска област са участвали в шестото издание на Европейския ден на спорта

Време за прочитане: 2 мин.

1896 деца от 13 учебни заведения на територията на област Русе са се включили в инициативата Европейски ден на спорта, която се проведе на 25-и септември тази година. Те са имали възможността да практикуват множество разнообразни занимания като гимнастика, волейбол, баскетбол, футбол и други. Заедно с тях са били и 141 преподаватели и треньори, а водеща за повечето училища е била темата за значението на психичното здраве сред подрастващите.

Училищата от Русенско, които са избрали да се присъединят към начинанието са ОУ „Христо Смирненски“, ОУ „Братя Миладинови“, ОУ „Отец Паисий“, Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, СУ „Йордан Йовков“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, Начално училище „П.Р. Славейков“, както и професионалната гимназия в Бяла, ОУ „П.Р. Славейков“ в Обретеник, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Полско Косово, а също така АГ „Гео Милев“, МГ „Баба Тонка“ и ОУ „Иван Вазов“. Последните три училища се нареждат сред отличниците в областта, като от ОУ „Иван Вазов“ са провели девет различни събития в рамките на три часа, като в тях са участвали над 400 деца.

На национално ниво част от инициативата са били 390 учебни заведения, 77 000 ученика и близо 8000 възрастни.

Припомняме, че инициативата е част от Европейската седмица на спорта и през тази година отново е подкрепена от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, както и от множество други институции, сред които е и Областна администрация Русе. Областният управител Галин Григоров изказва благодарност на участниците и гарантира, че администрацията ще продължи да оказва подкрепа при реализирането на подобни мероприятия.

Необходимо е да се отбележи, че всички инициативи са се провели при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

По-подробна информация за събитието може да бъде открита на сайта на сдружение „BG Бъди активен“ – www.bgbeactive.org.

През 2019 година в инициативата са участвали повече от 400 учебни заведения от страната, като в рамките на един ден към движението и спорта са били привлечени над 95 000 ученици. През изминалата година извън България в кампанията са се включили повече от 9000 училища от 44 държави по цял свят. Така в рамките на 120 минути физически активни бяха над 3 милиона младежи.

Сподели:

Още новини от деня