протест култура декември 2023 1

Близо 200 дейци на културата се включиха в протест в Русе

Близо 200 дейци на културата от Държавна опера – Русе, ДТ „Сава Огнянов“ – Русе, Държавен куклен театър – Русе, Художествена галерия – Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, частни трупи и свободни артисти се включиха сега в протест, който се състоя пред сградата на операта в центъра на града. /на снимките/ Към тях се присъединиха задочно поне още толкова техни колеги, които поради служебни ангажименти не присъстваха лично. Протестиращите откликнаха на призива за национални протестни действия, предвидени за днес по обед в цяла България. Те носеха плакати и изразиха открито позицията си.

„Искаме достойно заплащане на нашия труд. Ние се борим за бъдещето на всички, защото народ без култура е народ без бъдеще“, каза солистката в Русенската опера Андреана Николова. 

По думите й методиката за финансиране на културните институции ги принуждава да правят компромис с качеството на продукцията. 
Тя каза още, че нищо не се е променило от протеста, организиран на 1-ви ноември тази година. 

„Благодарни сме на нашата публика. Залите са пълни на касовия продукт, но там, където трябва да се погрижим за висококачествения продукт, имаме проблем. Тук е ролята на държавата, която трябва да е готова да финансира поддържането на качествения продукт, тъй като комерсиалния ще си продадем всякак“, коментира Николова. 

Представителите на регионалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Русенско Боянка Димитрова и Кирил Черкезов изразиха конкретните искания на протестиращите.

Сподели: