Близо 30 деца от Украйна започнаха курс по български език и култура в град Русе

Близо 30 деца от Украйна започнаха курс по български език и култура в град Русе

Близо 30 деца от Украйна започнаха курс по български език и култура в град Русе. Инициативата е на сдружение Startup Factory с финансовата подкрепа на Български фонд за жените

Разделени в две възрастови групи, децата ще преминат през модерно интерактивно обучение през цялото лято. Преподавателките са студентките по Педагогика от Русенски университет Анастасия Назарова и Михаела Георгиева.

Освен занимания по български език за младежите са подготвени и други културти и образователни мероприятия като посещения на забележителности и занятия за развитие на дигитални умения. Инициативите се планират с участието и на българчета, като това ще създаде възможност за взаимно опознаване и сприятеляване, а и за упражняване на наученото в часовете.

Всички предстоящи дейности, в които украинските деца и техните семейства в Русе, могат безплатно да се включат, се обновяват в специално създадената страница на сайта на сдружение Startup Factory. Инициативите са дело на няколко организации в града, които работят пряко с бежанците и оказват подкрепа за по-лесното им приобщаване.

Тази седмица по график предстои Среща – разговор по правни бежански въпроси, посещение на Екомузея в града, както и екскурзия до Двореца и Ботаническата градина в Балчик. Разбира се, децата очакват с най-голямо нетърпение забавленията на плажа и в морето.

В часовете по български език всяка събота се присъединяват нови и нови желаещи. По молба на родителите уроците ще се увеличат до три пъти седмично, за да могат децата да се подготвят да постъпят в българско училище на 15 септември. 

Сподели: