ваксини

Близо 35 000 жители на Русенска област са със завършен имунизационен цикъл

Близо 35 000 русенци са със завършен имунизационен цикъл срещу Covid-19, сочи справка в Единния информационен портал. Общият брой на поставените ваксини в региона е 69 420, а 34 935 души са с втора доза на някои от препаратите или са имунизирани с еднодозовата ваксина на „Янсен“. От началото на месеца са извършени 5 170 имунизации, като първа игла са получили близо 1800 души. Само от понеделник насам поставените ваксини са почти 1300, като приблизително 700 души са с първи прием на някои от препаратите. „Зелените коридори“ продължават да функционират и остават отворени през този уикенд и следващата седмица. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Без предварително записване на час ваксини ще бъдат поставяни днес от 10.00 до 14.00 часа в беленската болница „Юлия Вревска“. Същевременно в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе продължават да се извършват имунизации, като днес такава възможност за гражданите е осигурена от 09.00 до 15.00 часа. За поставяне на ваксина различна от тази на „Пфайзер“ ще трябва предварително записване в Тубдиспансера, което може да стане на телефон: 082/ 813 – 903.

През утрешния ден свободно имунизации ще се извършват само в МБАЛ „Юлия Вревска“ от 10.00 до 14.00 часа.

През следващата седмица всеки делничен ден, с изключение на 22-и септември, ще работят три имунизационни пункта. Без предварително записване на час в периода от 08.30 сутрин до 16.30 часа всеки ще може да се ваксинира в изнесения кабинет пред ДКЦ-2, а между 12.00 и 18.00 часа тази възможност ще бъде осигурена в болницата в Бяла. Работното време на кабинета за имунизации в Белодробната болница се удължава и също става от 08.30 до 16.30 часа, но за поставяне на ваксина различна от тази на „Пфайзер“ ще трябва предварително записване на телефон: 082/ 813 – 903.

Същевременно в Деня на Независимостта са предвидени да работят два имунизационни пункта, като и в двата няма да е необходимо предварително записване на час. Всеки, желаещ, ще може да се имунизира срещу Covid-19 от 14.00 до 18.00 часа в Университетска болница „Канев“, както и от 10.00 до 14.00 часа в беленската болница.

Навсякъде са осигурени достатъчно количества от всички налични видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на „Пфайзер“, „Модерна“ и еднодозовият препарат на „Янсен“, като в Белодробната болница и МБАЛ „Юлия Вревска“ има възможност за ваксинация и с „Астра Зенека“. В УМБАЛ „Канев“ ще бъдат осигурени ваксините на „Пфайзер“ и „Янсен“.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Съблюдава се за спазване на противоепидемичните мерки. Имунизации се извършват и от лични лекари.

Мобилен имунизационен екип на беленската болница също ще работи през следващата седмица, като целта е да се обхванат по-голямата част от населените места в Бяла, Борово и Две могили.

Сподели: