сптд академик белоев русенски университет

Близо 400 участници са заявили участие в двата организирани похода от РУ „Ангел Кънчев“ на 29 септември

За пети пореден път спортното и природозащитно дружество „Академик“ при Русенския университет организира поход, посветен на Европейския ден на спорта в училище. С подкрепата на програма „Спорт 2018“ на Община Русе и проект „Периметър Здраве“ по програма „Активни за по-добър живот“, този път се организират два лъча – крос-поход „Русенско Поломие 2018“ и Автопешеходен поход „По пътя на Червеноводската чета“.

Участниците в инициативата ще са студенти, преподаватели, ученици, граждани в категориите: групово, индивидуално и семейно участие.

Както е редно, и тази година при съставяне на маршрута организаторите съчетават спортно-туристическата дейност с патриотичното възпитание, обърна внимание доц. Митко Маринов, председател на УС на СТПД „Академик“. Походът ще стартира на 29 септември 2018 година от село Кошов в 9.30 часа и ще финишира по обяд на крепостта Червен. Едновременно с това ще се проведе автопешеходен поход по стъпките на Червеноводската чета. Финалът на втория поход ще бъде паметника на Върбан Йорданов, войвода в Червеноводската чета.

сптд академик белоев русенски университет 2

Тазгодишните маршрути на двата похода не са много популярни сред русенци, за разлика от софиянци, варненци и хора от Велико Търново, поясни председателят на Университетския спортен център г-н  Стефан Георгиев. По маршрутите са поставени табели, изработени по проект още преди две години. Има промени и по картата, като са нанесени и нови обекти като заслон, чешма и пр., за чието изграждане имат заслуга и от ПП „Русенски Лом“.

Направена е също информационна листовка, разпратена до заявилите участие. В нея са описани освен контролните пунктове, така и интересни исторически обекти като средновековните манастири в района на Червен „Малък и Голям Рай“ и „Кошута“. Оказва се, че има стенописи в църквата в „Москов дол“, които не са обект на UNESCO, но конкуриращи естетически тези на Ивановските скални църкви.

Участниците в походите ще бъдат извозени със 7-8 автобуса до село Кошов, от където при добро желание могат да се включат и желаещите, пристигнали на сборния пункт със собствен транспорт.

Другият поход „По стъпките на Червеноводската чета“ ще премине през църквата „Арх. Михаил“ в село Червена вода, където е осветено знамето на четата. Ще се отиде до паметника на Тома Кърджиев, в центъра на селото, и следва включване в крос-похода от Кошов до Червен, който ще се измине пеш от участниците. Следва преход с автобус до село Табачка и посещение на паметната плоча на Добрена Попхристова, чиѝто брат е доказано, че е участник в четата. Следва преход до село Широково, където е лобното място на Върбан Йорданов.

На участниците в походите ще бъдат раздадени гривни и значки, както и награди, казаха организаторите днес.

Сподели:

Още новини от деня