Близо 50 уникални и ръчно изработени експонати ще представят в съседно Гюргево от Сдружение „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“

Близо 50 уникални и ръчно изработени експонати ще представят в съседно Гюргево от Сдружение „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“

Близо 50 уникални и ръчно изработени експонати ще представят в съседно Гюргево от Сдружение „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“. Всички те са посветени на Международния ден на жената – 8-и март. Експозицията, която ще бъде открита утре от 11.00 часа в сградата на Окръжния музей, включва изделия от керамика, а също и дантели, бижута, шалове, икони и ризи. Те са дело на Татяна Колева, Десислава Тихолова, Севим Ганева, Мария Браткова, Маргарита Бонева, Ваня Петрова, Милена Кръстева, Кремена Димитрова,  Миглена Чаталова и Боряна Мочева.

Инициативата се осъществява от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева с подкрепата на Областна администрация – Русе. Според областния управител Анатоли Станев събитието има съществена роля за сближаването на хората от двете страни на река Дунав. „Взаимното опознаване на бита и културата имат неотменима роля за опознаването на общите ни традиции“, коментира областният управител и пое ангажимент да съдейства на румънски творци да представят своите произведения в Русе. Припомняме, че именно благодарение на Областната администрация през последните няколко години са реализирани редица подобни събития, както в страната, така и в северната ни съседка.

Дунавската задруга на народните художествени занаяти е сдружение, което обединява майстори на традиционни български занаяти. Сдружението е създадено преди 10 години и е приемник на Групата на майсторите от Русе, създадена през 1968-а. Членовете на сдружението са 28 и те са от Русе, Варна, Горна Оряховица, Велико Търново и Костенец. Представени са 15 народни занаята – дърворезба, дървостругарство, иконопис, изработка на народни музикални инструменти, везба, изработка на кукли, художествени тъкани, обработка на кожа, калоферска /брюкселска дантела/, ковано желязо, художествена керамика, накити от мъниста, художествено леене, медникарство, изработка на ножове. Сдружението организира изложби на традиционни занаяти както в региона, така и в страната и чужбина. Тази година майсторите ще представят пролетна изложба в Русе в изложбена зала на ул. „Борисова“ 6  от 20 май до 3 юни.

Сподели: