сатен или матово

Близо 60 % от българите почистват стените си в къщи

Стените в българските домове по-често се почистват, отколкото да се боядисват. Повече от половината българи мият сами стените си в къщи. Най-често това се налага веднъж месечно, а 8% от запитаните прибягват до почистване всяка седмица.*

Близо 42% от отговорилите най-често мият стените си в кухнята, а над 38% – стените в детската стая и коридора. В трапезарията и хола не се почиства често, а в спалнята почти не се налага стените да бъдат измивани.

Близо 82% от българските семейства почистват стените си частично, само в замърсените участъци и едва 18% от запитаните изчистват целите стени в жилищата.

За почистване на петна на стените се ползват всякакви препарати, дори и такива, забъркани в домашни условия, препоръчани от интернет или от познати. При по-честото третиране на замърсените участъци обаче, на стените се получава видима разлика с не третираните участъци. За такива стени, изненадани от детски пръстчета, боички и разлети сокчета специалистите препоръчват да се ползва сатенена боя. Тя е устойчива на петна и се почиства лесно.

сатен или матово

„В лабораторни условия изпитахме как се държи сатененото покритие спрямо дълбочинно проникване на петна. Използвахме агресивни замърсители като кафе, вино, и сравнихме усилията, положени за пълно отстраняване на петната както и дълбочината, до която те проникват спрямо водещия бранд матова интериорна боя на пазара. Оказва се, че при Spirit Impeccable White Satin, например са нужни 4 пъти по-малко усилия за почистване, а петната проникват 10-пъти по-малко в дълбочина.“ – обяснява Деница Йорданова, бранд мениджър в Оргахим АД.

За боядисването на детски стаи, кухни, коридори, антрета, стълбища и помещения с интензивно движение на хора и замърсяване сатенената боя е идеалното решение. Тя е особено подходяща за семейства с деца и домашни любимци. Сатенената боя е за предпочитане, когато на стената ни очакват първите рисунки на наследниците с цветни моливи или пастели, флумастери, тест-маркери или моливи за чертане. Сатена в боята ще ни спести притеснения и когато първия грим на малките принцеси се озове на стената под формата на червило или спирала за мигли.

За помещения с по-малка натовареност специалистите препоръчват боядисването да е с матова боя. Боята с матово покритие не позволява на несъвършенствата по стените да изпъкват.

* Данните са от анкета на Оргахим АД проведена с крайни клиенти в цялата страна през месец октомври 2018 година.

Сподели: