Иван Белчев сигнализира полицията за вадене на дрехи от специализираните контейнери

Близо 700 000 лева на година губят жителите на Русе от допълнителните плащания за събиране на отпадъци около контейнерите

Близо 700 000 лева на година губят жителите на Русе от допълнителните плащания за събиране на разхвърляните отпадъци около контейнерите. Това заяви днес кметът на Община Русе Пенчо Милков, който коментира появилия се за втори пореден път проблем около съдовете за смет, заслужаващ да му се обърне изрично внимание.

Непрекъснато съм из града и се срещам с много хора, виждам това, което виждате и вие, подчерта той. Заедно с ресорния заместник кмет по комунални дейности Димитър Недев са направили множество снимки за лошото състояние на местата за сметосъбиране при обходи на Русе през последните дни. Непрекъснато в Община Русе постъпват снимки, които правят лошо впечатление. Те обаче не отразяват реалното състояние на новите контейнери, които в много случай се оказват празни или пълно наполовина с отпадъци. Всичко останало е около тях.

Пенчо Милков припомни, че в началото на мандата си е заварил договор за организирано сметосъбиране и сметоизвозване на много по – висока от сегашната цена. Понастоящем цените са по – ниски от тези през 2015 година. Той отбеляза, че в новия договор е изискал и е записано да се доставят нови съдове за смет, които да се дезинфекцират два пъти годишно. Тези съдове ги има в Бургас, Русе и София. Камионите са чисто нови със сертификат Евро 6. Направен бе паралел с предишното положение, когато стари камиони са обслужвали постоянно отворените метални контейнери тип „Бобър“. През деня те са създавали задръствания в малките улики, вдигал се е невъобразим шум, а обслужващите ги хора са си подвиквали постоянно и са се возили на стъпенки в задната част на камионите.

Сега камионите се движат и разтоварват контейнерите от съдържанието им с помощта на вградено повдигащо съоръжение през нощта. Новите съдове ще са разположени във всички квартали, въпреки известно забавяне по места.

Тези нови съдове са избрани, защото са здрави, ергономични, отварят се с крак или ръка, постоянно са затворени, за да запазят отпадъците във вътрешността сухи, а не да ги вали дъжд. По този начин се плаща и по – малко при депонирането им, тъй като с намокрянето теглото се увеличава. В момента Община Русе заплаща на РИОСВ – Русе отчисление в размер 82 лева на тон отпадък. През 2022 година сумата ще се увеличи до 95 лева на тон.

Причината да се пази отпадъкът сух е и в сепариращата инсталация, която се дооборудва със съоръжения за около 3 млн. лева. С нейна помощ от сухите отпадъци се вади близо 10 % от теглото.

Според кмета, хора дали злонамерено, дали поради немарливост или поръчка слагат битовия си отпадък извън съдовете за отпадък и то точно на пътя на отпадъка около контейнера.

Фирмата – изпълнител има задължение да изпразва съдовете всеки ден. Тя е разположила GPS на всеки камион и се следи във всеки момент къде е той и какви съдове изпразва. Специален служител следи за извозването на съдовете. За неизпразнен съд глобата е в размер на 1000 лева на ден за фирмата – изпълнител.

През миналата година размерът на наложените от Община Русе глоби по договорите за сметосъбирането и обществената хигиена бяха на стойност почти половин милион лева. 170 000 лева са от началото на 2021 година до този момент. Става дума за неизвършени услуги или при поддържане на обществената хигиена общинските екоинспектори минават и не приемат, че улица или друг терен е почистен. След това има санкции.

Пенчо Милков подчерта, е фирмите могат да се контролират, но 155 хил. граждани не могат да се контролират как изхвърлят отпадъците си, а само да се учат на правилно отношение към сметосъбирането.

Проведена е кампания. По магазините и заведенията са извършени посещения и стопаните им са информирани как се извършва разделното сметосъбиране. Неслучайно всеки търговски обект следва да има договор за сметосъбиране и по отношение на опаковки, остатъци от храни, мазнини и др. Това е т. нар. система за събиране на отпадъци.

В момента в Русе и региона се наблюдават неправомерни практики от фирми и заведения да се изхвърлят множество отпадъци от опаковки и пр. в контейнерите за смет за общо ползване.

Едрогабаритните отпадъци също са предвидени в договора. По принцип стари битови електроуреди, строителни отпадъци и други подобни би трябвало да се изхвърлят на регионалното депо или в определени лицензирани пунктове за разкомплектоване от гражданите срещу минимална такса. Община Русе е предвидила специален камион, който да обикаля местата с контейнери и оттам да обира отпадъци от този тип. Това обаче струва още средства на русенци и генерира загуба около 20 хил. лева само за последните 10 дни. Тези отпадъци отиват директно при сепаратора.

Кметът изтъкна, е градът може да е чист и подреден, но не може 40 служители на фирмата да го сторят сами без помощта на гражданите.

Сподели: