емил миланов доктор умбал канев

Близо 80 души ще бъдат безплатно прегледани за повишено очно налягане в УМБАЛ „Канев“ днес

Близо 80 пациенти са записани за безплатните прегледи за повишено очно налягане в УМБАЛ „Канев“ АД Русе днес.

Глаукомата е един много сериозен проблем в световен мащаб, уточни на нарочна пресконференция днес  д-р Емил Миланов, началник на отделение „Очни болести“ към УМБАЛ „Канев“ АД. Ненапразно това заболяване се нарича „тихият крадец на зрение“, защото в началото пациентите нямат никакви оплаквания, а после постепенно зрението намалява. Това е причината офталмолозите да наблягат на профилактирането при това заболяване.

На практика, глаукомата е заболяване, свързано с повишено вътреочно налягане. То може да бъде по рождение /вродена глаукома/, или може да се получи в следствие на травма, или при прекарано сериозно възпаление на окото. При това заболяване, зрението се нарушава постепенно, уточни д-р Миланов. Нарушенията настъпват както в периферното, така и при централното зрение. В крайни случаи, когато мнозина от пациентите търсят лекарска помощ, някои от тях вече имат и много силни болки, т.н. глаукомни пристъпи.

Целта на днешната кампания, предприета от екипът на Очно отделение към УМБАЛ „Канев“ Русе, е да се обхванат повече хора. Водещият офталмолог препоръчва всеки пациент след 45 години да преминава през този вид профилактични прегледи от доболничната помощ, за да си измери вътреочното налягане. Това е все още една ниша, която в доболничната помощ, поради липса на направление и някои други фактори, не се осъществява. Така се стига до реализирането на идеята след предварително записване на пациенти, да се правят профилактични прегледи на вътреочното им налягане. В рамките на годината, безплатните профилактични прегледи на това заболяване ще се осъществят три пъти: в деня на глаукомата, 20 юни и в ранната есен на 2018 година, уточни началникът на отделението.

Очното отделение в русенската болница разполага с най-съвременният апарат за измерване на вътрешно очното налягане. Целта на провежданите прегледи е при установяване за пръв път на наличието на повишено вътрешно очно налягане, пациентите да останат два дни в отделението, за да им се проведат пълни изследвания за глаукома. Това става по клинична пътека, без допълнително заплащане от тяхна страна. По време на престоя им в отделението, на пациентите се правят следните изследвания: сутрин обед и вечер се мери очното налягане, на апарат се установява нарушено ли е периферното зрение, измерва се дебелината на роговицата, оглеждат се очните дъна. По този начин се установява дали пациентът има глаукома. При пациенти с установена глаукома, след направените изследвания, на някои се налага да им се коригира терапията.

При профилактичните прегледи в деня на глаукомата са се записали 70 пациенти, и 1/3 от тях са били хоспитализирани за допълнителни пълни изследвания. Днес, записалите се за профилактичните прегледи, са 80.

Статистиката сочи, че, изключвайки вродената глаукома, заболеваемостта сред населението от повишено вътреочно налягане нараства, констатира водещият специалист. Причините идват предимно от прекарано очно заболяване или травма. Вродената глаукома се установява осезаемо след навършването на 30 – 40 годишна възраст.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"