Богат културен афиш предлага РБ „Л. Каравелов“ – Русе през ноември

1 ноември, петък, 17:00 ч. ВУАРР – Русе, аудитория А -16

Премиера на третия том на книгата „Духът е воля“ на Радка Димитрова (издателство „Талант“).  Съорганизатори на събитието са РБ и ВУАРР. Ще се проведе във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – филиал Русе на 1 ноември от 17 ч. в аудитория А – 16. Авторката  и редактор ще  представи накратко историите на 88 знакови имена на хора със специални потребности, които не просто не търсят съжаление и не окайват съдбата си, а са постигнали значими успехи в областта на изкуството, спорта, управлението, бизнеса и образованието.

1 ноември, петък, 16:00 ч. -19:00 ч., фоайе ІІ етаж. Ден на будителите.Литературен следобед на Съюз на свободните писатели в Русе, вход свободен.

ПРОГРАМА:

16.00 часа – Откриване, приветствия по случай празника, представяне на участниците от Русе и Гюргево;

16.15 часа – Представяне на книгата със стихове за деца „Стъпка от кошута” на русенската поетеса Николина Тодорова – Нина Росна;

17.00 часа – Музикални изпълнения на китара от Михаела Стойка – Гюргево;

17.15 часа – Представяне двуезичната книга със стихове „Поеми за Балчик” на румънската поетеса Дуня Паланджеану;

17.45 часа – Музикални изпълнения на акордеон от Валентин Марджеан – Гюргево;

18.00 – 19.00 – Литературно четене на автори от Русе и Гюргево.

 По време на програмата участниците и зрителите ще могат да видят изложба на 

румънската художничка Петра Танасе и изложба-книги на русенски и румънски автори.

 Организатори са Съюзът на свободните писатели – филиал Русе, литературен кръг „Лучафърул“ – Гюргево и Регионална библиотека „Л. Каравелов“ – Русе.
Поканени са всички автори от Русе, които могат да прочетат по един свой текст поезия или проза/ максимум 1 страница/, тематично свързан с Деня на народните будители.

5 ноември, вторник, 17:30 ч., галерия „Библиотека“. Представяне на сп. „Дракус“ – Есен-Зима.

7 ноември, четвъртък, 17:30 ч., Читалня, вътрешна . Клуб „Здраве“: „7 стъпки към здравето и животът, който искаме“ – лектор д-р Ани Димитрова. Тя ще представи своята първа книга „Най-добрият лекар си ти. 7 стъпки към здравето и живота, който искам“.  В нея тя съветва не само как да живеем здравословно, а  и как да открием себе си и да направим правилните стъпки, за да тръгнем по пътя на здравето и щастието. Днес д-р Ани Димитрова е холистичен здравен консултант. Нарича своя  център за подкрепа и блога си „Здраве с Ани“. Прави този избор, след като сама и без лекарства успява да се освободи от 20-годишна болка в гърба и кръста. Човешкият организъм крие в себе си лечебни сили, които могат да решат всеки здравословен проблем по един напълно естествен път. Симптомите, които се появяват  вследствие на дисбаланс в организма, са начинът, по който нашето тяло ни предупреждава, че нещо се случва с него. Трябва да го „чуем”, за да избегнем развитието на различни заболявания.

8 ноември, петък, 18:30 ч., фоайе ІІ етаж. Премиера на поетичната книга „Отворени възможности“ на Цвета Делчева. Книгата ще представи проф. Светлана Стойчева с участието на редактора Юлиан Жилиев. „Отворени възможности“ събира издадени и непубликувани (в по-голямата си част) стихове, фрагменти, миниатюри и стихове в проза. Цвета Делчева е родена в Панагюрище, живяла е няколко години в Брюксел и Виена, но всичко, включено в книгата, е написано в София. По образование е юрист. Автор е на 5 самостоятелни поетически книги, две от които са преведени и издадени на френски и немски език. През 2010 г. издава първия си роман „Реконструкция“, изд. „Сиела“, а през 2015 г. излиза „Скъпи непознати“. Творбите на Цвета Делчева привличат не с биографеми и жестове на авторската личност, а с лиричната тъкан на съществуването, с надвременното битие на мисълта, преодоляла словесно-сетивната мимолетност и завърнала се към същността на нещата, към непоколебимата им възможност да бъдат.

9 ноември, събота, 11:00 ч., фоайе ІІ етаж. Психологът Надя Денева представя книгата на Магдалена Пюскюлева „Силата на седемте изкуства“. Книгата е НАРЪЧНИК за тялото и душата. Ще разберете КАК да откриете себе си? Книга за ЗДРАВЕ и ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ. Полезно четиво и помагало за арт и трудотерапевти, психолози, педагози, социални работници, за пеещи, рисуващи, танцуващи, актьори, пишещи, фотографи, кулинари, за хора с отношение към здравословен начин на хранене и живот. И за всички, които имат естетика в душата си. В книгата ще прочетете кратка история на 7-те изкуства и КАК те се превръщат в психологична практика. Има практични съвети с подчертано ползите от конкретното изкуство и КАК то влияе балансиращо на конкретните енергийни центрове наречени чакри. За автора: Магдалена Пюскюлева – арттерапевт, магистър психолог консултант, педагог по изобразително изкуство. Родена в гр. Стара Загора през 1979 г. Стартира научно изследване „Как изкуствата балансират мозъчните вълни при клинично здрави и онко болни с цел превенция” под мотото „Целебната сила на 7-те изкуства за мен”. 3 поредни години лектор на фестивал „Здравей здраве” – Варна Като художник: Четири самостоятелни изложби и една сборна. Като поет: Още в ученическите си години печели награда в конкурса за детска поезия „Христо Кацаров“ в гр. Стара Загора. В същата година е носител на златен медал в международния конкурс в Индия гр. Шанкар. Първо място в конкурса с „Дъх на пролет“ гр. Стара Загора. Второ място в конкурс – поредицата „Днес и утре“; публикации в сборник „Кокиче“, участие в конкурса „Младежта против фашизма“ същата година. Публикации в: списание „Участие“; седмичник „7-дни Стара Загора“; вестник ”24 Часа”.

11 ноември,понеделник, 17:30 ч. – 20:00 ч., зала „Изкуство“. „Божествено лечение“ – лекция на Силвина Бел Илали – лечител, създател на Духовен център „Наш дом“. Лечение на душата, освобождаване на тъмните наши проявления и грехове – първопричина за болестите и несгодите. Работа  с родовата карма и карма – привлечена от други хора. Работа с молитвата – най-силният инструмент за лечение. Насока къде грешите и как да се върнете към изначалното чисто състояние. Вибрационно изчистване на патогени. На енергийни тапи и блокажи. Наместване на енергийния двойник, възстановяване от физически травми.

12 ноември, вторник, уточнява се, галерия „Библиотека“. Изложба „В зората на модерната икономика“

12 ноември, вторник, 18:00 ч., галерия „Библиотека“. Представяне на стихосбирката на Николина Пенева „Бог – с лична позиция“ – ПОРЕДНА ТВОРБА

12 ноември, вторник, 11:00 ч. – 13:00 ч., зала „Изкуство“. Ден на християнското семейство – кулинарна изложба на Общинска организация „Съюз на пенсионерите – 2004“ – Русе – може да е и на 25.11, уточнява се.

15 ноември, петък, 18:00 ч., Читалня І етаж. Премиера на поетичната книга на Пейчо Кънев „Последната вечеря“. Поетът ще представи четвъртата си стихосбирка на български език. Пейчо Кънев е най-публикуваният съвременен български поет в английски литературни издания и антологии с повече от 900 публикации в списания от САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Индия и др. Автор на девет книги с поезия и един сборник с разкази, издадени в България, Америка и Европа. Съосновател и главен редактор е на литературното издателство „Kanev Books”, Ню Йорк – от 2019 до 2013 г.

30 ноември, събота, 13:00 ч., фоайе ІІ етаж. Изложба на клуб „Традиция“: „За бойната слава на Русе и България“ Откриване. Дефиле на униформа – градинката, Жива картина „Български герои“ – градинката.

Сподели: