Болница „Медика“ със златен статут за лечение на инсулти

Болница „Медика“ със златен статут за лечение на инсулти

Болница „Медика“ със златен статут за лечение на инсулти

Екипът на отделение по Нервни болести на УМБАЛ „Медика Русе“ получи златна награда за лечение на исхемичен мозъчен инсулт на състоялия се между 1-ви и 3-ти ноември Дунавски неврологичен форум в гр. Русе. Признанието, по проект ANGELS, финансиран от Европейската организация за лечение на инсулти – ESO, връчи председателя на Българското дружество по неврология – акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н.

Отличието се присъжда на болници, които покриват критериите за лечение на инсулт, наложени в Европа. Едни от ключовите показатели за златен статут са над 5% от пациентите, които се лекуват в болницата с инсулт да получават лечение с метода – венозна тромболиза, както и времето от приемането до започване на лечението да бъде под 60 минути. В „Медика“ процентът на пациентите, получили съвременното лечение към момента е 15%.

С цел подобряване на лечението при пациенти с исхемичен мозъчен инсулт, в болницата е изградена специална организация. Всички невролози вземат участие в периодично провеждащи се обучения за лечение на заболяването в България и чужбина. По програмата ANGELS обучение са преминали и две от медицинските сестри, работещи в отделение по Нервни болести.

От края на 2018 г. в УМБАЛ „Медика Русе“ се прилага съвременното лечение на исхемичен мозъчен инсулт с венозна тромболиза. Това е лечение, при което на подходящи пациенти се прилага венозно лекарство, което разтваря тромба, запушил кръвоносен съд в мозъка. Този метод дава много по-добри резултати, от стандартния, който се прилагаше масово до сега, намалява значимо инвалидността и увеличава шанса за пълно възстановяване. Първото проведено лечение с венозната тромболиза в УМБАЛ «Медика Русе» се извършва през м. ноември 2018 г. До момента новият метод е приложен при 58 пациенти със заболяването.

Сподели:

Още новини от деня