Борбата в Русе и региона

Време за прочитане: 2 мин.

От 28 февр. до 3 март 2019 г. Русе е домакин на традиционния международен турнир по свободна и класическа борба за мъже и жени „Дан Колов – Никола Петров“. Дан Колов и Никола Петров са първите наши борци, донесли отличия за България. Дан Колов (свободен стил) печели европейското злато през 1936 г. на шампионата в Париж, а Петров (класически стил) триумфира със световната титла също във френската столица, но през 1900 година. На тепиха в русенската зала „Арена Монбат“ ще се изявят близо 600 състезатели от 44 държави, а десет състезатели на русенския клуб „Юнак-Локомотив“ ще защитават българската чест. Сред тях са: Георги Вангелов, Стефан Иванов, Мирослав Киров, Елица Янкова, Тайбе Юсеин, Биляна Дудова и др.

Борбата е най-старият и най-познатият спорт, но първоначално борбите са се провеждали при местни празници, панаири, сборове, при сватби и други тържества. Практикувани са т. нар. „мазни борби“, при които борците са се мажели с мазнина – олио или зехтин. Според спомените на Марин Ковачев, борбите се провеждали без всякакви правила на голата земя, а борците били облечени само с кожени гащи „каспети“, направени специално за борба. Категориите били 4 – леките „тесте“ и „кичук орта“, полутежките „биюк орта“ и тежките „ баша“. Борбите се ръководели от по-стари борци, които изпълнявали ролята на съдии. Кръгът за борбата, наричан „алая“ се охранявал от доброволци, а около него се разполагала публиката. Борците сами определяли категорията, в която ще се борят и само при явно несъответствие съдиите изваждали някого и го прехвърляли в по-горна категория. При леките категории се състезавали и местни младежи, докато за тежките категории идвали известни, утвърдени борци от други региони.

За поява на модерната борба (свободната) в Русе се счита 1924 г. Тогава в Спортен клуб „Русенец“ се въвежда дисциплината борба. До този момент борбата свободен стил, както и другите практикувани спортни прояви били застъпени само в Дружество „Юнак“. Първият организатор на свободната борба е току-що завърналият се от чуждестранния легион русенец Тодор Пантилеев (Крушака). Той бил същевременно и треньор на отборите. Заниманията се водели на открито, на игрището „Бейма“ (около Дом на културата), край р. Дунав. За популяризиране и масовизиране на спорта се организирали състезания в цирк „Олимпия“. Тези състезания са сигнал и за други спортни дружества да въведат дисциплината борба. За треньор в клуб „Русенец“ е привлечен избягалият от Русия бивш преподавател в Московската кадетска школа по борба Никита Димитриевич. Състезателите провеждат тренировки всеки ден, след приключване на работа, а в отбора са включени Иван Мицев, Васил Бояджиев, Тодор Николов (Картофа), Цоню Христов (колоездача), Иван Цанев (Жихана), Тодор Георгиев (Гробара), Стоил Шаханов и Михаил Дюлгеров. Състезанията се провеждат в кино „Одеон“, кино „Аполо“, кино „Модерен театър“, кино „Глория палас“, а по-късно в цирк „Независима България“. Така се поставя началото на спорта борба в Русенския регион, а успехите на русенските борци не са никак малки. Именно от русенското село Сандрово е рекордьорът по спечелени титли в свободната борба – Валентин Йорданов, 7 световни и толкова европейски златни отличия.

Сподели:

Още новини от деня