Борислав Българинов: Вярвам, че вирусът на примирението със статуквото ще бъде скоро победен и ще остане в миналото

Борислав Българинов: Вярвам, че вирусът на примирението със статуквото ще бъде скоро победен и ще остане в миналото

Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна е на второ място в международната класация на морските университети. Tова стана ясно по време на тържествата, посветени на 140-ата годишнина от създаването на учебното заведение, чиято кулминация е днес.

Специални поздрави по повода отправи и областният упраивтел на Русе Борислав Българинов. „Честта на българския офицер трябва да се превърне в морален компас за родните политици. Победите на българската армия са пример за доблест и морал – качества, от които имаме осезаема нужда в днешно време. Сигурен съм, че няма да допуснем отчаяните опити за разединение на определени субекти да ни сломят. Вярвам, че вирусът на примирението със статуквото ще бъде скоро победен и ще остане в миналото“, написа Българинов в поздравителния адрес до началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ проф. д.в.н. Боян Медникаров. Припомняме, че именно в Русе е създадено Първото морско и техническо училище в България, на което първоприемник е ВВМУ. То е основано със заповед № 7 на министъра на войната на Княжество България от 9-ти януари 1881 година в Русе като Машинна школа за подготовка на машинисти и огняри за корабите с тригодишен курс на обучение.

Кулминацията на честванията бе тържествената церемония по издигане на националния флаг и преминаване на курсанти в тържествен марш. Почетният строй бе приет лично от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Беше валидирана и пощенска марка, а по време на военен ритуал бяха наградени заслужили преподаватели и възпитаници на Морското училище. Флотилен адмирал проф. д.в.н Боян Медникаров, началник на училището, посочи, че през тази година интересът към специалностите е висок. Изключение прави единствено корабното инженерство.

От 17.00 часа в двора на ВВМУ ще се проведе и концерт.

Сподели: