Борислав Българинов: Заедно с Вас свеждам глава в знак на дълбока почит към паметта на жертвите на терористичния атентат в Кербала!

Борислав Българинов: Заедно с Вас свеждам глава в знак на дълбока почит към паметта на жертвите на терористичния атентат в Кербала!

Десетки близки, приятели и колеги почетоха паметта на офицерски кандидат Антон Петров, загинал на тази дата преди 18 години при атентата срещу българската база в Кербала. На 23 декември през 2003 година родната база в Ирак бе атакувана с камион-бомба. При най-кървавата атака в най-новата военна история на България военнослужещите майор Георги Христов Качорин, офицерски кандидати Иван Христов Инджов, Антон Валентинов Петров и Свилен Симеонов Киров загубват живота си. Ден по-късно от раните си загива и старши лейтенант Николай Ангелов Саръев. При нападението петима родни рейнджъри бяха транспортирани за лечение в Германия, един бе настанен във военнополева болница в Багдад, а 22-ма се завърнаха за лечение в България.По традиция поклонения се провеждат в Русе и Карлово. По-рано през деня кратка церемония се състоя на гробищен парк „Чародейка“ в крайдунавския град, като на нея присъстваха и част от колегите на Антон Петров от бившата 68-а бригада „Специални сили“, сега част от Съвместното командване на специалните операции. Възпоменателен адрес до роднините и близките на Антон Петров и останалите четирима загинали при нападението бе изпратен и от областния управител на Русе Борислав Българинов.

„Приемете моите съболезнования и съпричастност по повод 18-ата годишнина от гибелта на тези достойни и смели български военнослужещи, които отдадоха живота си в името на един по-добър свят и защита на демокрацията, далеч от родината, в един от най-кризисните райони на Земното кълбо! Вярвам, че те ще бъдат запомнени като доблестни мъже и хора с високи професионални и лични качества! Техните лоялност, храброст, непримиримост, чувство за дълг и отговорност ще останат за пример в съзнанието на всеки един българин!“, се казва в написаното от Българинов.

„Заедно с Вас свеждам глава в знак на дълбока почит към паметта на жертвите на терористичния атентат в Кербала! Днешната церемония ни връща отново към онзи трагичен 27 декември 2003 година и ни напомня за опасностите, пред които сме изправени в нашето съвремие, както и за необходимостта от адекватни, навременни и съвместни действия срещу всяка заплаха за националния ни интерес и суверенитет!“, допълва още областният управител. След инцидента българският контингент изостави базата в Кербала и се премести в полската база Кило. По-късно контингентът бе преместен в Дивания, откъдето се завърна в България през декември 2005 година.Възпоменателна церемония имаше днес и в Карлово, а на място в Русе на гроба на едва 26-годишният Антон Петров бяха положени венци и цветя. Същевременно бойните му другари запалиха свещ и цигара, спазвайки традицията. Въпреки че са минали 18 години, болката не е намаляла нито за семейството му, нито за хората, имали възможността да го познават.

Сподели: