Борислав Българинов към българските учители: Благодаря ви за професионализма и желанието, с които работите, въпреки лишенията, които сте принудени да търпите

„Липсата на грамотност води до болезнени дефекти за цялото общество. За съжаление днес сме изправени пред парадокса, описан в една от знаковите епиграми на Радой Ралин „Как да го сложим начело, много е чело“. Вярвам, че няма да позволим нейното утвърждаване и превръщането ѝ в мото на един псевдоелит, недълновиден и неспособен да води обществото. Отговорността за това се пада най-вече на вас – учителите, строителите на нашето утре, хората, даващи знание и показващи на своите възпитаници, че моралът, ерудираността и желанието за усъвършенстване трябва да бъдат водещи добродетели! Благодаря ви за професионализма и желанието, с които работите, въпреки лишенията, които сте принудени да търпите. Вие сте този лъч светлина, от който нацията има най-съществена необходимост, особено в моменти на уязвимост.

На учениците пожелавам инициативност и устременост, вяра в личните способности и кураж. Вие сте нашето бъдеще и най-голямо богатство. Поставете добро начало на вашето обучение, осъществете амбициите си и сбъднете мечтите си.“, това написа областният управител на Русе Борислав Българинов във facebook профила на администрацията по случай започването на учебната година. Българинов изразява надежда, че учебната година не само ще започне присъствено, но и ще продължи по същия начин. Според него онлайн обучението от вкъщи не е най-ефективната форма на учене, въпреки че през годината областта показа резултати по-добри от средните за страната на националните оценявания. Областният управител смята, че децата трябва да се върнат в естествената си среда – класните стаи, където да получават адекватни знания и да развиват социалните си умения. По думите на Българинов обратното би било пагубно за подрастващите и техния живот впоследствие.

Сподели: