„Бохеми – аромата на свободата“ е мотото на изложбата, съпътстваща премиерата на операта "Бохеми"

„Бохеми – аромата на свободата“ е мотото на изложбата, съпътстваща премиерата на операта „Бохеми“

Дни преди премиерата на операта „Бохеми“ на русенска сцена ще бъде открита изложба във фоайето на Русенска опера, която е реверанс към невероятните предшественици, поставяли в този театър. Това ще стане в 18 часа. Ще бъдат изложени интересни архифакти от предходни представления. Аделаида Якимова като асистент  – режисьор потвърди, че първата постановка в Русе на „Бохеми“ от Джакомо Пучини се е състояла през далечната 1951 година. Това се случва година преди да започне да се строи Дунав мост.

На 9 февруари ще се състои петата премиера на това произведение на Пучини. Останалите премиери са през 15-20 годишен период за русенския културен институт.

Бохемите принципно са хора, които са преди всичко млади. Самите  създатели на тази опера са били млади. Мерже, върху чиито разказ е написано либретото на операта, е бил на 28 години, а Пучини е бил на 38 години. Първият диригент на световната премиера на операта „Бохеми“ 1896 година е италианецът  Артуро Тосканини , който е бил тогава на 29 години. Първите постановчици на тази опера на русенска сцена и първият спектакъл поставен от Добрин Петков, който е бил на 28 години.

Поставянето на операта „Бохеми“ на русенска сцена се е случвало, когато творците са имали нужда в своя живот да заявят свободомислието си, заключи Аделаида Якимова.  

Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"