Бранимир Стефанов: повечето уроци се учат по трудния начин

Бранимир Стефанов: повечето уроци се учат по трудния начин

Бранимир Стефанов е упорит и способен млад предприемач, който последователно работи за реализацията на идеите си. Той е редовен участник в инициативите на Startup Factory и застъпник за каузите, по които работим. Радостни сме, че имаме възможността да го подкрепим, както и да разкажем неговата вдъхновяваща история.

Интервюто подготви: Ана Тодорова

Здравей, Брани, благодаря ти, че се съгласи на това интервю. Ти си част от тазгодишното издание на Предприемаческата ни програма Startup Booster. Защо реши да се включиш?

Здравей, Ани. Благодаря на теб и екипа за поканата.

Включих се в програмата, защото не просто вярвам, а знам, че ще ми даде стойност, ще ми даде практически знания, които ще мога да приложа веднага в проекта, над който работя в момента. Startup Booster е място, където мога да обменя идеи със съмишленици, други предприемачи и мечтатели, да науча нещо ново и да разкажа за своя опит, да дам своя принос към екосистемата.

С какво се занимаваше преди да станеш предприемач? И какво те мотивира да вземеш решението да стартираш собствен бизнес и да работиш за себе си?

Имам повече от 17-18 години опит в различни компании от различни индустрии. Основното ми занимание през тези години беше маркетинг и връзка с клиенти. Работил съм с компании като Coca-Cola, Reckitt Benckiser, Heineken, Actavis (сега Teva Pharmaceuticals), срещал съм различни хора, наблюдавал съм от мениджърска гледна точка кое работи и кое не. Как големите компании решват проблемите си, как изграждат екипи и брандове, като цяло как управляват бизнеса си.

От дете съм искал да бъда предприемач. Винаги съм знаел, че рано или късно това ще се случи. В един момент реших, че съм натрупал достатъчно опит, знания и умения, за да си позволя да тръгна по този нелек път. И поех риска, направих онази малка крачка, която всеки осмелил се да поеме по пътя на предприемачеството прави в началото. Вярвам в себе си и в хората около мен и знам, че заедно, като екип, можем да изградим значим бизнес, който да остави положителна следа.

Изключително важна тема е образованието и ученето през целия живот. За съжаление, в България нямаме култура за това. Наскоро излезе статистика на Евростат, според която в Швеция 34,7% от населението участва в инициативи свързани с учене през целия живот, докато в България (която е на дъното на класацията) участието в такива инициативи е едва 1,8%.

Вижте цялото интервю тук

Сподели: