Бранимир Стефанов - "Републиканци за България" - Русе: Представените мерки обаче не идват с отговор на въпроса за оцеляването на най-засегнатите браншове

Бранимир Стефанов – „Републиканци за България“ – Русе: Представените мерки обаче не идват с отговор на въпроса за оцеляването на най-засегнатите браншове

Бранимир Стефанов - "Републиканци за България" - Русе: Представените мерки обаче не идват с отговор на въпроса за оцеляването на най-засегнатите браншове

„Несъмнено лекарите, сестрите, санитарите и другите работници от системата на здравеопазването са на предела на силите си. Една част са заразени, други са карантинирани, а трети за съжаление – загубиха битката с коронавируса…

Предлаганите от министъра на здравеопазването по-строги противоепидемични мерки, вероятно, ще имат известен ефект и може би ще дадат така необходимата „глътка въздух” на здравната система. Представените мерки обаче не идват с отговор на въпроса за оцеляването на най-засегнатите браншове – ресторантьорите и хотелиерите, хората заети в сферата туризма, както и тези на културата и изкуството. Липсата на яснота и адекватна помощ за част от малкия и среден бизнес бързо и болезнено го води към фалит.

От ПП „Републиканци за България” настояваме да разберем какви конкретни ангажименти ще поемат управляващите за компенсация на бизнеса и заетите в засегнатите от локдауна браншове? Каква ще е методиката на разпределение на средствата по програмите за подкрепа? Ще стигнат ли до всички нуждаещи се или отново ще се раздават на принципа „по-бързият печели”? В какви срокове ще бъдат изплащани средствата? Защото факторът „време” е жизненоважен за малкия и среден бизнес и пари са нужни сега, а не след няколко месеца, когато ще е твърде късно.


ПП „Републиканци за България” се обявява за бързи и отговорни решения от страна на изпълнителната власт.

Важно е точното и навременно изпълнение на поетите от страна на държвата ангажименти за плащане на заплатите и осигуровките на работещите в затворените бизнеси ( по т.нар. Схеми „60/40” и „80/20”), като се предвиди възможност за отсрочване в разумен срок на задълженията към държавния бюджет натрупани след 13 март 2020 г.
Необходимо е, също така, намирането на варианти за компенсиране на текущите постоянни разходи на засегнатите фирми и достъп до преференциално банково финансиране. На местно ниво бихме подкрепили компенсаторни мерки като преизчисляване или отсрочване на задълженията за плащане на такса смет и наем на общинска собственост за времето на затваряне на бизнеса.
Вярваме, че само в диалог със засегнатите от затварянето бизнеси, могат да се намерят онези разумни решения, които да дадат шанс за преодоляване на кризата. Сега е време за трудни решения, но и за солидарност и справедливост.

Изказваме нашата признателност и уважение към усилията на лекарите и медицинските специалисти в тези тежки за тях времена и ги подкрепяме в благородната им мисия – опазване на здравето на българските граждани.

Призоваваме за спазване на противоепидемичните мерки – те спасяват човешки животи!

Бранимир Стефанов, Областен координатор за Русе на ПП „Републиканци за България”

Сподели: