Бременни жени от Русенско вече започнаха да се имунизират срещу коклюш

Бременни жени от Русенско вече започнаха да се имунизират срещу коклюш

Бременни жени от Русенско вече започнаха да се имунизират срещу коклюш, стана ясно от проведена среща между областния управител Драгомир Драганов и директора на Регионалната здравна инспекция доц. д-р Александър Парашкевов, д.м. Припомняме, че в региона е разкрит един единствен временен имунизационен пункт и той се намира в Университетска болница „Медика-Русе“. Пунктът работи всеки ден от 13:00 до 17:00 часа с предварително записване. От вчера до днес са имунизирани 5 бременни жени, като за утрешния ден също има записани. Ваксинацията е безплатна и е препоръчителна, като част от въведените противоепидемични мерки, които ще продължат до 31 юли в цялата страна. Ваксинацията срещу коклюш е препоръчителна на бременни с документиран период на бременността в 27-36 гестационна седмица.

Припомняме, че бе извършена и актуализация на задължителния имунизационен календар, според който бебетата вече ще бъдат ваксинирани при навършване на 6-седмична възраст.

В срещата участваха още главният секретар на Областна администрация Ирена Тодорова и Десислава Димитрова, която е експерт в институцията. От проведените разговори стана ясно, че държавата е предоставила всичко необходимо за безпроблемното протичане на процеса. Също така от страна на РЗИ е създадена необходимата организация, а също е реализирана и информационна кампания, като към момента всичко протича нормално.

Сподели: