Украински камион удари русенски автомобил до кръговото кръстовище на Дунав мост 1

БРТПП търси варианти за решаване на проблемите при преминаването на границата

Българо-румънска палата изпрати официални писма до редица институции, с които ги информира за проблемите при преминаването на границата между двете държави. Проверките, свързани с противоепидемичните мерки, наложени от румънска страна са една от причините за сериозното забавяне на доставките между двете държави и транзитно преминаващите камиони със стоки. Престоят на товарните превозни средства е повече от 24 часа на граничните пунктове, а забавянето на доставките води до отказ от поръчки в определени браншове, допълнително усложнява финансовото положение на засегнатите български производители и бизнеси и вреди на репутацията и експортния потенциал на българския бизнес.

Eдни от най-засегнатите от забавянето браншове са свързани именно със сезонни доставки на стоки или суровини, чийто интервал на доставка, често пъти е в рамките на дни или седмица. След изтичането на времевия прозорец за доставка на подобни стоки става невъзможно и тяхното използване по предназначение.

Румъния е сред топ икономическите партньори на България. Износът за първите пет месеца на тази година е нараснал с повече от 26,5% спрямо същия период на 2020 г. (от 1913.6 млн. лв. до 2420.6 млн. лв.).

Екипът на Българо-румънска палата следи ситуацията по границата и търси съдействие в подкрепа на компаниите от двете държави, които имат трудности заради блокирането на границите. С проблема са запознати министрите на външните работи – Светлан Стоев, на икономиката – Асен Василев и на транспорта – Георги Димитров, както и ръководството на БТПП, което също изпрати писмо, с искане за своевременно и задълбочено ангажиране и навременна реакция от страна на компетентните държавни институции за решаване на казуса.

Сподели: