БСП няма да подкрепи бюджета на управляващите, защото е антисоциален, заяви Корнелия Нинова в Русе

БСП няма да подкрепи бюджета на управляващите, защото е антисоциален, заяви Корнелия Нинова в Русе

Няма да подкрепим бюджета на управляващите, защото смятаме, че е антисоциален, не отговаря на очакванията за развитие на икономиката и на компенсация на доходите. Това заяви в Русе председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя каза още, че утре бюджетът ще бъде внесен за гласуване в пленарната зала на Народното събрание. 

„Този бюджет ще бъде сериозно коригиран между първо и второ четене. От парламента ще излезе нещо много различно от това, което министърът на финансите Асен Василев внася. Управляващото мнозинство е абсолютно разделено по темата бюджет, което е много опасно и това поставя под риск приемането му“, каза лидерът на БСП. 

По думите й бюджетите на НОИ, НЗОК и държавния, били отхвърлени „в ключови комисии с гласовете на ГЕРБ – в икономическата, транспортната, вътрешната и в комисията по отбрана“. „Това не си спомням скоро да се е случвало – управляващите да не могат да си прокарат бюджета. Много е вероятно да минем на плаващи мнозинства. Това винаги е опасно – особено при приемане на бюджет. Не дава никаква сигурност какво ще се приеме. Хванаха се за гушите за 1,2 млрд. лева от енергетиката – как да ги разпределят, кой да ги управлява и да ги експлоатира може би или да се възползва от тях“, каза Нинова. 

БСП ще внесе между първо и второ четене изцяло алтернативен бюджет, „който е възможен, гарантира финансова стабилност, развитие на икономиката и повишаване на доходите“, отбеляза лидерът на левицата. Сред предложенията ще бъдат минималната заплата да бъде 50 % от средната работна заплата още от 1 юли тази година, а не от догодина. 

„Ще апелираме към „Продължаваме Промяната“ да изпълнят част от онези ангажименти, които бяхме разписали в общата си програма, докато управлявахме, и те бяха съгласни тогава – например безплатни лекарства за деца до 14 години, увеличаване на детските, на майчинството, както и преразглеждане на размера на вдовишките добавки за пенсии и еднакъв коефициент за всички пенсионери за една година прослужено време“, каза Нинова. 

По думите й е изключително притеснително състоянието на общините и развитието на проектите. „Няма неразкопана община заради започнали проекти по ВиК-инфраструктурата и улици. Всичко стои разкопано, защото само половината от парите от тези проекти са изплатени на общините. Другата половина си я чакат. Трябва в този бюджет да се заложат тези средства, за да се завършат поне започнатите проекти“, заяви Нинова. 

Корнелия Нинова е в Русе заедно с членове на Изпълнителното бюро на партията и депутати за среща с общинските и областната структури на БСП. „Днес ще посетим също Разград и Велико Търново. Целта на нашите обиколки е да съгласуваме и коментираме с нашите местни организации националните позиции на партията, мнението им по националната политика и готовността за предстоящите местни избори наесен“, каза още Нинова.

Сподели: