БСП – Русе открива войнишки паметник в Семерджиево

Той е изграден от дарения на членове и симпатизанти на партията

На 20 май от 13,30 ч. в с.Семерджиево, община Русе, ще бъде тържествено открит войнишки паметник, изграден от БСП – Русе. В ритуала ще вземат участие народните представители от БСП, Пенчо Милков, Георги Стоилов и Крум Зарков.

Началото по изграждане на паметника е положено от Дружеството на българските антифашисти в селото и родолюбиви жители от Семерджиево. Идеята е да се съгради паметна плоча в чест на загиналите участници във войните от селото. През 2006г. се създава инициативен комитет с председател Елена Георгиева, който се обръща за подкрепа към Областния упрвител на Русе, СОСЗР в Русе, дружество „Памет“ и ДВ Архив, както и към жителите на Семерджиево. Събраните дарения, обаче стигат само за изработване на проекти, одобрения, издирвания и такси. Така през следващите десет години идеята остава неосъществена.

През 2016г. партийната организация в селото отново иска съдействие, този път от Русенската организация на БСП. Социалистите правят фондонабирателна кампания между другарите и симпатизантите на партията, която продължава две години. Същевременно се налага актуализация на разрешенията, обсъждане на въпроса в Областната комисия за военните паметници и разрешение от Министерството на отбраната. Издирват се нови имена от Държавен военен архив В.Търново.

Работейки по проект „Корени и крила“ русенските социалисти включват в издирвателната работа ученици от училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в Семерджиево и през 2017 и 2018г. младите изследователи имат възможност да посетят исторически места и природни забележителности в родния край.

През 2019 г. войнишкият паметник в с. Семерджиево е вече факт. Той е изграден по проект на арх. Мария Костадинова и конструктор инж. Мария Иванова. Проектът за озеленяването му е изработен от л. арх. Марин Койнов.

Сподели:

Още новини от деня