Буквоплетът на Русе за 2024 година е Тервел Христов

Буквоплетът на Русе за 2024 година е Тервел Христов

Днес, 30 март 2024 г., се проведе шестото градско състезание Буквоплет в Русе. Любезен домакин отново беше РБ „Любен Каравелов“, в чиято богата програма посветена на похода на книгата и маратона на четенето намери място празника на грамотността.

Представителите на 13 училища от Русе бяха насърчени с поздравителен адрес от кмета на община Русе – господин Пенчо Милков. Сред правилата и задачите на състезанието второкласниците бяха водени от Илия Деведжиев, подкрепян от компетентното жури в лицето на доц. Даниела Йорданова, д-р Никола Бенин от РУ „Ангел Кънчев“ и актрисата и режисьор Деница Дончева. Талантливите певици Ема и Анна Белчеви от школата на Наталия Константинова към ОбДЦКИ създадоха празнично настроение за участниците.

След оспорвано състезание в три кръга за буквоплет на Русе за 2024 година беше обявен Тервел Христов от СУЕЕ „Константин Кирил Философ“. Негов достоен подгласник стана Лилия Маркова от ОУ „Братя Миладинови“. Двамата второкласници получават правото да участват в националното състезание в Панагюрище, в края на април.

Припомняме, че състезанието Буквоплет беше създадено от ЛК Русе Север и започна като училищно, а след това и градско състезание. Асоциацията на ЛК в България- Дистрикт 130 прие инициативата и патентова името, правилата и визията на състезанието и работи за широкото му разпространение в страната. Първото национално състезание се проведе в Русе през 2019 година.

ЛК Русе Север изказва благодарността си на г-жа Росица Георгиева – началник на РУО-Русе за подкрепата и организацията, на ИК „Парнас“ за осигуряването на чудесните подаръци за участниците, на РБ „Любен Каравелов“ за подкрепата и сътрудничеството и на Илия Девеждиев за сърцатото водене на състезанието и подкрепата през цялата история на Буквоплет.

Сподели: