harta-aeroport-bis

Букурещ възроди идеята за ново летище на юг от столицата, както и за плавателен канал по река Арджеш

На свое заседание в четвъртък румънското правителство утвърди списък от 8 големи инвестиционни проекта, които ще бъдат развити чрез публично-частно партньорство, съобщават румънски медии.

Сред проектите са Национален кръвен център, две болници в Тимишоара и Галац, завод за електрически превозни средства, ски курорт и др. За Северна България, и по-конкретно за Русе, от значение е желанието на румънското правителство да построи ново летище на юг от столицата Букурещ с годишен капацитет от 30 млн. пасажери и с площ от 600 хектара. Целта е то да стане транзитно за междуконтинентални полети. Сегашното летище Отопени е достигнало своя капацитет като за миналата година са обслужени близо 13 млн. пътника (за сравнение Летище София – 6,5 млн.).

Летище Букурещ Юг е стара идея, която щеше да се осъществи през 2011 година от румънският бизнесмен Nelu Iordache в района на село Адунаци-Копъчени, като дори бе обявен международен конкурс за проект. Летището щеше да се ползва от неговата авиокомпания Блу Еър като нискотарифно. Така Русе щеше да отстои само на 30 км. от международно летище (виж картата, отбелязано с червена точка). Летище Щръклево бе също вариант, разглеждан от бизнесмена. През 2012 Nelu Iordache бе обвинен за пране на пари и влезе в затвора.

harta-aeroport-bis

Друг интересен проект е довършването на плавателният канал по реките Дъмбовица и Арджеш, започнат, но останал незавършен и до днес, от Чаушеску. Каналът, дълъг 73 километра, е трябвало да свърже столицата Букурещ с река Дунав. Планове за неговото строителство има още от 1880 година, но строителни дейности са започнати едва през 1986 година. Според проекта от 1982 година, по протежение на канала е трябвало да има 5 шлюза и 4 ВЕЦ-а. В момента работи само 1 ВЕЦ в района на Михайлещи, а като цяло проектът е завършен на 60% през 1990 година, когато е изоставен.

Точни срокове за изпълнение и проектна стойност не се посочват.

Карта архив – в-к Гъндул

Сподели:

Още новини от деня