булмаркет лого

„Булмаркет“: Не е имало разливи от производството на масла

Време за прочитане: < 1 мин.

Във връзка с днешното съобщение от РИОСВ за замърсяване на брега на река Дунав с отпадъчни мазнини и издадени 6 предписания на фирми от групата, „Булмаркет“ иска да поясни, че няма никакви данни то да е в резултат на изтичане от  производството на масла и биодизел. При детайлната проверка от РИОСВ на двете фирми – „Оберьостерайхише Биодизел България“ и „Олео Протеин“, не са констатирани абсолютно никакви нарушения в технологичния процес нито в предприятията, нито в техните пречиствателни съоръжения. В работен режим при тях не са отчетени каквито и да е отклонения. За цитирания период – 25-28 февруари, разливи и анормални ситуации също не е имало. Такива констатации липсват и в официалните протоколи от проверките на РИОСВ, които са регулярни, като последната е била преди два дни.

Възможно е да са се натрупали стари отлагания по колекторния канал, който е общ за всички предприятия в зона „Тегра“. При покачване нивото на Дунав те могат да навлязат в реката. Напълно е вероятно и мазните петна да са доплували по течението, както и да са изпуснати от кораби по Дунав – случаи, които се наблюдават от наши служители доста често.

Въпреки че няма абсолютно никакви данни, че замърсяването е по вина на предприятия от групата „Булмаркет“, фирмите са предприели незабавни действия за почистване на замърсените участъци. Всички дадени от РИОСВ предписания ще бъдат точно изпълнени. Ще бъде направена и ревизия на колекторния канал когато дружествата бъдат спрени за профилактика през март-април. 

Сподели:

Още новини от деня