темида съд дело

„Булмаркет“: Нова съдебна експертиза доказа, че печката не е причинила взрива в Хитрино

Днес, 10.01.2020 г. /петък/, в Окръжен съд Шумен се провежда заседание по наказателното дело относно инцидента в село Хитрино на 10.12.2016 г. Делото се води от съдия Румяна Райкова, която разпореди изготвянето на четири експертизи, необходими за разследването.

Комплексната съдебно пожаро-техническа експертиза е изготвена от Специализирана научно-техническа лаборатория „Фрактодиагностика и съдебна техника“ към ТУ във Варнa. Изследвани са моментите и причините за възникването на повреди на печка на твърдо гориво и на готварски уред в едната от разрушените къщи в село Хитрино.

Според писмените заключения на експертите, върху отоплителната печка са на лице деформационни и разрушителни повреди на различни части. Но те са възникнали преди взрива. Тези нарушения са темпорални с експлоатационна генеза, като причините  са свързани с топлинни натоварвания преди датата на взрива. Техническото състояние на пантите на горивната камера  не е в подкрепа на предишното предположение за динамично-взривно натоварване в обема на горивната камера, т.е. няма взрив отвътре навън. 

По безапелационен начин експертите описват в своята експертиза и състоянието на готварската печка. При нея огнищата на разрушаване са разположени в зоната на външните краеви ръбове – в ляво и дясно. Налице е и остатъчна деформация на метала в посока навътре. Микроскопско изследване показва, че няма микропукнатини по дебелината на стъклото отвътре, а повредите по него са изцяло от външната му страна. Любопитен факт е, че стъклото е запазено цяло, като специалистите са категорични, че това е така, тъй като върху него не е имало статично или динамично напрежение, превишаващо якостта на конкретния материал. Изводът е, че и при фурната няма повреди, причинени от динамично натоварване в обема на процесната печка, т.е. няма взрив вътре в нея. Наличните деформации са по-скоро в следствие на ударната вълна след взрива.

Очаквайте подробности за хода на делото!

Сподели:

Още новини от деня