ВК „Дунав“ Русе с втора победа над „Виктория Волей“

Булстрад Арена Русе ще е домакин на срещите от Група В на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година

Днес стана ясен жребият на срещите в отделните групи на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година. Булстрад Арена Русе ще е домакин на срещите от Група В, а именно на отборите от Бразилия, Канада, Франция, Египет и Китай.

Предварително четири отбора – Италия и България като домакини, Бразилия и САЩ като лидери в световната ранглиста на Международната федерация (ФИВБ), бяха определени за водачи на четирите предварителни група. Италианците са избрали да бъдат начело на Група А, а България е избрала Група D. Освен това следващите 4 отбора в ранглистата бяха разпределени в групите по т.нар. „система на змиорката“, която познаваме от големите турнири, включително и Олимпийските игри. Така Полша, която е №3 в света, попадна в Група D при българските „лъвове“. При „Скуадра адзура“ в Група А ще бъде Аржентина, олимпийските шампиони от Бразилия ще бъдат в Група В с Канада, а в Група С ще са САЩ и Русия.

Останалите 16 тима, които се класираха за Мондиала, бяха разпределени в 4 урни по 4 отбора според мястото си в световната ранглиста. От възможните съперници в урна 1 домакините от Италия и България имаха сравнително добър късмет. На „адзурите“ им се паднаха Япония, а на българските „трикольори“ – Иран. От по-силните противници Франция попадна в Група В при „Селесао“ и Канада, а Сърбия в Група С при САЩ и европейския шампион Русия.

Форматът на Мондиал 2018 ще бъде почти същия като преди 4 години на първенството в Полша. В първата фаза ще има 4 групи по 6 отбора във всяка. Първите 4 от всяка група или тоест 16 тима ще продължат напред, където ще формират нови 4 групи по 4 отбора. От тях 6 отбора ще сформират последните 2 групи от 3 тима, а от там ще се образуват полуфиналите на кръст и мачовете за медалите.

Сподели: