Министър Н. Събев: Ключът към превръщането на Русе в европейски транспортен хъб е справянето с трафика на Дунав мост 1

Бъдещето на градската железница ще обсъждат в Русе

Работна среща относно възобновяването на проекта за градска железница в Русе ще се проведе днес. Инициативата е на Сдружението на бившите областни управители, като преди месец тя получи подкрепата и на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

В рамките на дискусиите заместник областният управител Людмил Христов ще представи кратка презентация относно възможностите за реализиране на проекта. Идеята е да се осигури бърза връзка в рамките на около половин час между централната градска част и района на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ), Източна и Западна промишлени зони, Безмитна зона и Индустриален парк в град Русе, както и връзка с град Мартен и други населени места. Това се очаква да облекчи значително трафика в града и да улесни работещите в този периметър. Сред основните плюсове на проекта е, че се предвижда използване до голяма степен на съществуващата инфраструктура, като е необходимо да се изгради само още около километър железопътна линия.

Припомняме, че подобряването на свързаността е приоритет на настоящото правителството, като целта е освен подобряване на свързаността в страната, така и на инфраструктурните връзки със съседните държави.

В разговорите утре ще участва лично министър Събев и генералният директор на Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов.

Около 14.00 часа министър Събев ще посети и ГКПП „Дунав мост“, където ще разговаря с органите за граничен и митнически контрол по темата за намаляване на опашките от чакащи камиони в района и реализирането на механизма за ускорено преминаване на границата между България и Румъния.

Сподели: