река дунав кораби баржи плаване вода румъния граница мост

България въвежда новите DAVID формуляри за плаване по Дунав

Време за прочитане: < 1 мин.

Българското правителство прие изменение на Наредбата за организацията на контрола в пристанищата за международно плаване. С тях се актуализират формулярите FAL за улесняване на международното морско корабоплаване, както и Дунавските навигационни стандартни формуляри (DAVID).

Българо-румънска палата беше активен участник в международен проект за облекчаване на административните пречки пред корабоплаването по Дунав – ДАНТЕ, в рамките на който бяха обсъдени, утвърдени и хармонизирани три от най-често използваните форми по реката (формулярите за пристигане и заминаване, списъците на екипажа и списъците на пътниците). Екипът ни успя да събере заедно всички заинтересовани страни – корабособственици, пристанищни оператори, гранични, митнически, здравни, ветеринарни и фитосанитарни власти, които дадоха своите предложения, залегнали в последствие в навигационните стандартни формуляри DAVID.

Един от големите успехи в рамките на проекта беше, че DAVID-формите бяха предложени за съгласуване на ниво Европейска комисия и прилагането им на национално ниво беше препоръчано от транспортните министри на Дунавския регион в рамките на срещата им на 3 декември 2018 г. в Брюксел.

Те вече се прилагат в три дунавски държави – Унгария, Хърватия и Сърбия, а Румъния, България, Украйна и Молдова заявиха, че ще ги въведат най-късно до края на 2021 г.

С решението на правителството се въвежда изискването информацията за лицата на борда на корабите да се декларира и в националната система за обслужване на едно гише, което ще позволи лесен и бърз достъп до данните в случай на извънредна ситуация или след произшествие.

Сподели:

Още новини от деня