„България, Япония и наследството на цивилизациите“ - изложба в Русенския музей за Нощта на музеите

„България, Япония и наследството на цивилизациите“ – изложба в Русенския музей за Нощта на музеите

Време за прочитане: < 1 мин.

„България, Япония и наследството на цивилизациите“ е изложба в Русенския музей за Нощта на музеите. Тя ще бъде открита на 14 ноември вечерта.

Експозицията е посветена на три отминали, но важни годишнини на двустранните дипломатически отношения между България и Япония – 80 г. от установяване на дипломатическите отношения, 60 г. от тяхното възстановяване и 110 г. от началото на официалните контакти.

Наследството на цивилизациите в двете страни върви по различни пътища, но взаимното опознаване е принос към разкриването на хода на човешката цивилизация, на общите усилия за опазването на уникалното наследство на древните цивилизации. Изложбата представя най-силните общи преживявания във взаимното опознаване и оценяване на наследството на България в Япония, както и обратното – първите послания, достигнали България от отдалеченото от нас начало на развитието на не по-малко неповторимото археологическо наследство на Япония. Експозицията включва общите научни изследвания на ключови за разбирането на хода на човешката цивилизация обекти, на забележителната японска техническа помощ за хуманитарните изследвания, за присъствието на японските доброволци „подарили мечтите си за бъдещето на България“. Тази изложба е посветена на миналото и настоящето, но и на бъдещето на все по-тясното сближаване на двата народа, основано на общия интерес към наследството на цивилизациите, на тревожните и на оптимистични прозрения за новия век.

Автор на постерния разказ е известният наш траколог проф. Диана Гергова, дизайнери на експозицията са проф. д-р Борис Сергинов и гл. ас. д-р Биляна Калоянова (НБУ).

Изложбата се реализира със съдействието на Посолството на Япония в България, Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Министерството на културата, Националния археологически институт с музей към БАН и Нов Български университет.

Сподели:

Още новини от деня