Българи и румънци почетоха Деня на героите

Българи и румънци почетоха Деня на героите

Днес Румъния чества един от най-значимите си официални празници – Деня на героите. Заместник областният управител на Русе Синан Хебибов и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева поднесоха цветя пред мавзолея на героите в Гюргево, намиращ се в двора на църквата „Възнесение Господне“ и запазиха минута мълчание в знак на почит и уважение. „Удовлетворен съм от взаимоотношенията и координацията между институциите в Русе и Гюргево. Показваме много високо ниво на синхронизираност и съм сигурен, че сме сред най-добрите примери в целия трансграничен регион. Ще работим за надграждане на постигнатото.“, сподели Хебибов при срещата си със заместник-председателя на Окръжния съвет Михалча Исабела. „Отдаването на почит пред румънските герои е израз на най-добра воля. Трябва да помним миналото, но общото ни и успешно бъдеще е в единението, бъдейки неразделна част от Европейския съюз.“, допълни още Хебибов. Двамата обсъдиха и актуалната епидемична обстановка в региона.

На днешната дата северните ни съседи прекланят глава пред загиналите за свободата, обединението и независимостта на страната, както и пред загубилите живота си с цел опазване на реда и сигурността в държавата.

По-рано през деня в продължение на три минути биха камбаните на всички църкви в града и окръга. Състоя се и заупокойна молитва в памет на загиналите. 

Припомняме, че днес в Русе се проведе и среща между областния управител Борислав Българинов и председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну. Двамата подписаха споразумение за сътрудничество. На срещата, в която участваха и заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместник по икономика и международно сътрудничество Златомира Стефанова, бяха обсъдени още възможностите за изграждане на втори мост над река Дунав при Русе, както и възраждането на фериботна връзка между двата града. От своя страна кметът Милков обърна специално внимание на необходимостта от възстановяване на жп връзката между Букурещ и Русе през Арджеш, което ще намали времето за пътуване между Русе и столицата на Румъния до под един час.

Сподели: