Българо-румънска палата с участие в инициативата „Три морета“

Българо-румънска палата с участие в инициативата „Три морета“

Време за прочитане: < 1 мин.

Търговско-промишлените палати от страните участници в инициативата „Три морета“ проведоха продуктивна дискусия в рамките на бизнес форум в София, който се състоя под егидата на президента Румен Радев. В срещата участваха представители на национални и двустранни бизнес организации от 10 страни. Фокус на разговорите бяха приоритетните области на инициативата „Три морета“ – транспорт, енергетика, информационна свързаност.

Изпълнителният директор на Българо-румънска палата Елеонора Иванова сподели опита на организацията в две от приоритетните области – транспорт и енергетика. Вече 5 години БРТПП е активен участник в международни проекти, свързани с подобряването на свързаността на страните по река Дунав и облекчаване на условията за корабоплаването. От началото на юни организацията е част от международен консорциум в рамките на проекта SEIFA (SUSTAINABLE ENERGY INVESTING AND FINANCING ACTIVATION). Основната му цел е да се създаде институционална и организационна база за предоставяне на дялови частни инвестиции в предприятията от Централна и Източна Европа, насочени към намаляване на индустриалния въглероден отпечатък на съществуващата инфраструктура.

Представителите на националните търговско-промишлени палати подписаха декларация за насърчаване на компаниите да участват в проекти, полезни за инициативата, както и за активно сътрудничество с европейски и международни институции и организации. Освен националните палати, в срещата участваха ръководителите на част от двустранните камари, работещи в България – Българо-румънска търговско-промишлена палата, Германско-българска търговско-промишлена палата, Унгарско-българска търговска камара и Advantage Austria.

Търговско-промишлените палати търсят мултипликация на ефекта от сътрудничеството си, както и възможности за осъществяване на идеите на Инициативата „Три морета“.

Сподели:

Още новини от деня