Българо-румънски екип създава съвместно спектакъла „Изчезващи“

Българо-румънски екип създава съвместно спектакъла „Изчезващи“

Кметът Пенчо Милков се срещна с посланика ни в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков, директора на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Боян Иванов и румънските автори на съвместната постановка „Изчезващи“ по повод премиерното ѝ представяне в България.

На 9 и 10 март в Доходното здание за първи път пред русенска публика бе представена творбата на румънската авторка Елизе Вилк. Тя е дело на режисьора с молдовски произход Думитру Акриш и сценографа Михай Константин Ранин от театър „Тони Буландра“ в Търговище, Румъния.
„Щастлив съм, че театърът в Русе създава продукт не само за комерсиалния зрител, но и дава възможност да се види изкуство на по-високо ниво“ отбеляза кметът Пенчо Милков.

„Русенският театър е институция със сериозни традиции и съм убеден, че е един изключително подходящ партньор за бъдещи проекти“, заяви  Н. Пр. Влайков, който приветства сътрудничеството между румънската и българската страна в сферата на изкуството.

След представянето си на българска сцена Драматичен театър „Сава Огнянов“ ще участва с „Изчезващи“ на традиционния международен фестивал в Търговище през юни тази година.
Спектакълът разказва за историческите преходи на Румъния през годините и не пропуска темите от днешния ден, преминаващи под знака на войната в Украйна. За самия режисьор ключовата дума в представлението е „любов“, а актьорите определят преживяванията за самите тях и за зрителите като силно „емоционални“.

 „Изчезващи“ поставя въпросите за скъсаната връзка между хората и страната им, за не/желанието да се завърнат у дома, за човешките отношения, които задържат един човек или го карат да си тръгне.

В спектакъла участват актьорите Венцислав Петков, Дона Вълова, Ивайло Драганов, Кадри Хабил, Кристиана Ценкова, Ивана Керанова, Тодор Лазаров, Ясена Господинова.
„Изчезващи“ ще се играе в Драматичния театър още на 10 и 21 април.

Сподели: