Българските коледни традиции влизат в европейската образователна платформа European Shared Treasure благодарение на СУ "Възраждане"

Българските коледни традиции влизат в европейската образователна платформа European Shared Treasure благодарение на СУ „Възраждане“

На 17.01.2018г. учениците от 2д и 3д клас представиха фолклорните традиции, свързани с Бъдни вечер и Коледа. Децата с класни ръководители Румяна Петрова и Весела Петкова пренесоха гостите в препълнената зала на СУ „Възраждане“ в далечното минало, като свързаха обичаите на българина с влаганата от него надежда за по-щастлив живот, плодородие, дом и семейството, с настоящето.

Домакините от 2д клас посрещнаха коледарите от 3д клас и ги дариха с колачета, плодове, орехи. Коледарските песни и благопожелания за здраве и още по-голямо благополучие през годината бяха отправени към всички присъстващи в залата – ученици, учители, родители. Учениците разказаха какво са научили и за традициите в страните-партньори от проект „SUPEER!“ : Румъния, Гърция, Литва и Турция. Урокът завърши с песента „Девойко мари, хубава“ в изпълнение на народния певец Петър Петров в съпровод на гъдулка.

Очарованието на най-прекрасните празници – тържество на желанието на българина за красота, щастие и благополучие, беше заснето на видео. Към него ще бъде добавена методическа част – кратко представяне от Румяна Петрова на английски език. Видео урокът ще бъде поместен на европейската образователна платформа European Shared Treasure и на международния сайт на проект “SUPEER! – Science. Utility. Practice. Experiment. Exploration. Result.”

/Автор – Милена Неделчева/

Сподели:

Още новини от деня