Иван Влъчков зад волана на Sin R1 GT4 ще се състезава в европейските GT4 серии

Българският отбор приключи четвъртия си сезонв Европейските GT4 серии

“София Кар Моторспорт“ е български отбор, част от семейството на GT4 вече четвърта поредна година.
Отборът участва в шампионата от 2014г. с българския болид SIN R1 GT4, произведен от SIN CARS, които от своя страна са единствените български производители на суперавтомобили.
Пилот на отбора е младата надежда и шампион на България на Затворен маршрут в клас Туринг – Иван Влъчков, който се присъедини в средата на Сезон 2017 и постигна рекордни резултати, изкарвайки отбора на трето място в генералното класиране за края на сезона.
Първата надпревара за сезона на 27-29/04 беше на писта Мост, Чехия, където Иван и отборът накараха българския химн да зазвучи два пъти в двете състезания, грабвайки двете първи места. На старта на първото състезание Иван беше атакуван от съперник от вътрешната страна на първия завой, но успя да запази мястото си. След това бе изпреварен от състезател от категорията на професионалистите. 23 мин след началото на състезанието Иван тактически пропусна съперник от другата категория, заемайки 4-и място в общото класиране, но твърдо първо с класа. В края на второто състезанието българският пилот пропусна още един от съперниците си от по-горния клас, без да поема излишни рискове да се бори с него. Така той завърши 5-и в общото подреждане и първи в класа.
Втората надпревара, която се проведе на Ред Бул Ринг, Австрия на 19-20/05 далеч не бе толкова приятна. Стартирайки девети, Иван успя да се добере до трето място в генералното класиране 10 минути преди края на надпреварата, но бе възпрепятстван от кола номер 88, Danner Laber от отбора на Team GT с McLaren 570s, беше ударен и изхвърлен от пистата от кола номер 43, Kasperlik Svers от отбора на Allied Racing с Porsche Cayman. Врязалата се кола в Sin R1 GT4 нанесе щети, които не позволиха включване на отбора във втората надпревара.
На знаменития “Зелен ад“, а именно Нюрбургринг в Германия, се проведе трети кръг от сериите, където Влъчков даде своята заявка за успех още при свободните тренировки. Квалификационните сесии само затвърдиха това, че Иван е дошъл за победа след инцидента на Ред Бул Ринг. В първата квалификация отбора успя да се нареди на седмо място в генералното класиране и първо в клас АМ, а втората част от квалификациите завърши с втора позиция в генералното и първа в класа. Първата надпревара донесе трета позиция на подиума в клас АМ за Иван Влъчков и „София Кар Моторспорт”, а вторият ден беше дори по-успешен за българите, когато Иван завърши пети в генералното класиране и 1-ви в своя клас. С перфектна координация и дисциплина, без да поема излишни рискове, Влъчков се озова на върха на почетната стълбичка заедно с мениджъра на отбора Росен Даскалов. Българският химн за пореден път беше чут и уважен от всички присъстващи и участници.
В четвъртия кръг на Европейските GT4 серии, който се проведе на Словакия ринг, отборът посрещна българския автомобилен пилот и инструктор по бойни изкуства от Пловдив Константин Маршавелов, който се състезава заедно с Иван Влъчков! За Маршавелов това бе първо участие в състезание от такова високо ниво. Ето какво каза той преди надпреварата: „Смятам, че ще се адаптирам много бързо и към автомобила, и към трасето, независимо, че е крайно специфично с дългите си завои и превалите. Никога през живота си не съм карал на истинска професионална автомобилна писта. Но като всеки състезател от смесените бойни спортове, имам добра координация и много добра култура на движенията.“ Иван Влъчков постигна страхотен полпозишън във втората квалификация, като бе най-бърз не само в своя клас , а и от всички 12 пилоти. С постижение от 2:12.797мин. Влъчков изпревари всички. Константин успя да извоюва шесто място в класа и дванадесето в общото подреждане на първата квалификация, като това бе прекрасно представяне, напълно съизмеримо с това на Иван отпреди година на тази писта, когато и той за първи път встъпи в света на GT4. Маршавелов се включи в първата половина от състезанието, като стартира шести в класа и напредна с една позиция преди да мине през бокса в края на четиринадесетата обиколка за задължителното спиране и да отстъпи колата на Влъчков.
Иван направи страхотно каране, като бързо изпревари двама свои съперници и излезе на 3-а позиция. До края българският пилот бе много по-бърз и от втория Фреди Фаст с Мерцедес AMG, но нямаше достатъчно обиколки, за да го изпревари. Влъчков завърши 8-и в общото класиране и трети в класа.
“София Кар Моторспорт“ завърши сезона в Европейските GT4 серии с четвърта позиция в клас АМ на пистата в Зандворт, Холандия. В този кръг зад волана на SIN R1 GT4 застанаха Иван Влъчков с категория Silver и Крис Чадуик с категория Bronze. Крис се състезава за „София Кар Моторспорт” през 2016г. на Hungaroring, завършвайки с подиумна позиция! Дуото Влъчков и Чадуик стартираха от шеста позиция в клас AM и дванадесета в общото класиране в първо състезание и от втора позиция в клас АМ и седма в общото класиране във второто състезание. В първата надпревара пилотите завършиха на 4-о място в класа на аматьорите. На старта Чадуик потегли добре и изпревари един от конкурентите си в класа, излизайки на 5-а позиция. На нея той остана до 27-ата минута след началото на състезанието, когато беше сменен от Влъчков. Последният веднага направи най-бърза обиколка в състезанието в категорията. За съжаление технически проблем попречи на Иван да завърши второто състезание. В надпреварата той стартира от 2-а позиция в класа си и я запази при потеглянето, като бе 5-и в общото класиране. 15 минути след началото на състезанието обаче се скъса главината на предно лявo колело. Иван трябваше да се прибере в бокса и да не продължи състезанието. Така той не взе точки от тази надпревара и остана на 4-о място в крайното класиране за сезона.
С благодарност към Министерството на туризма за съпричастността към дейността на нашата организация, чиято главна цел ни обединява в издигането на имиджа на Република България, както на национално, така и на международно ниво!

Сподели: