Бяла чества 220 години от рождението на майстор Колю Фичето

Бяла чества 220 години от рождението на майстор Колю Фичето

Изложба „220 години от рождението на майстор Колю Фичето“ се открива утре в Исторически музей – Бяла.  Тя е единствената в страната, експонирана по случай бележитата дата. Никола Фичев е роден в Дряново през 1800 г. През 1836 г. е признат за майстор.

На 15 табла е показано творчеството на Колю Фичето, неговата жизненост от Възраждането до днес. Ярката красотата на възрожденската архитектурна традиция е изразена чрез висококачествена цветна  художествена фотография. Изложбата запознава подробно публиката с всички типове църковно, сградо и мостостроене, изпълнени от Колю Фичето в Бяла, Дряново, В. Търново, Свищов, Ловеч и др.  Тя е  създадена от екипа на Исторически музей – Дряново.

Любопитен експонат е портретът на Колю Фичето, живописван от Димитър Анастасов – един от създателите на Русенската художествена галерия, дарен на ИМ-Бяла. Централно място е отделено на моста при гр. Бяла, построен преди  153 години. И до днес той буди интерес в туристите и гордост в българите за изключителното строително постижение. Мостът над р. Янтра е дълъг 276 м, широк е 9 м и има засводени 14 каменни звена. Той е обявен за национален паметник на културата. Австро-унгарският етнографгеограф и художник Феликс Каниц, който е и член-кореспондент на Географските дружества в Дрезден, Санкт-ПетербургБерлин и Виена, съветник на император Франц Йосиф I, на 29 юни 1871 г. вижда моста и пише: Беленски мост над Янтра … тази най-красива творба на българското строително изкуство … Изненадващо големият монументален мост … най-съвършената нова хидротехническа постройка в Турция и би направила чест дори и на най-кадърните европейски техници.“

Наред с известните произведения на Колю Фичето като сградата на конака (1874) известна и като сграда на Учредителното народно събрание, Къщата с маймунката (1849), хан на х. Николи (1858) в Търново, Икономовата къща(1859) в Дряново;  мостовете в Севлиево (1858), Дряново (60-те г. на ХІХ в.), покрит мост в Ловеч (1874-1876), църквите „Св. Троица“ в Свищов (1865-1867), „Св.Св. Константин и Елена“, „Св. Спас“ в Търново, „Св. Никола“ в Дряново (1851), Преображенски манастир, Плаковски манастир, манастир „Св. Троица“ край Търново, посетителите могат да видят някои любопитни, по-малко известни или вече несъществуващи произведения на великия български майстор.

В поредица от цветни  дигитални образи се вижда вътрешната архитектура на църквата „Св. Никола“ в Търново. Заради приложените умения в нейното завършване през 1836 г., Колю Фичето е признат за майстор и получава правото за самостоятелна строителна дейност. Изключително любопитно е да се разгледа първата му самостоятелна творба – църквата в Килифаревския манастир (1840-1842), съборената от земетресението на 1 април 1913 г. църква „Рождество Богородично“ в Търново (1842-1844); църквата „Св.Св. Кирил и Методий“ (1860-1861) в чиято кондика е записан като „архитект“; мост при с. Йовковци на р. Веселина, чиито сводове могат да се приемат като прототип на сводовете на моста в Бяла. Днес този мост е потопен в чашката на язовир „Йовковци“.

Строежите на всепризнатия за първомайстор на националната архитектура Никола Фичев са  украсени с релефни изображения на птици, животни, митични същества, разярен лъв и двуглав орел. Приема се, че чрез тях талантливият строител е намерил форма, за да изповядва своето политическо верую.  С помощна на каменоделското изкуство Колю Фичето превръща една инженерна постройка в художествена творба.

Изложбата „220 години от рождението на майстор Колю Фичето” е разположена в сградата на експозиция „Освободителна война“ – Бяла. Тя ще бъде достъпна ежедневно през юли – август за разглеждане при спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписания на МЗ.

Сподели:

Още новини от деня