каяк тид дунав лодки гребане 1

Варненец участва за 47-ми път в Международната дунавска регата

Седемдесет и четири годишният Красимир Петров от Варна участва за 47-ми път в българския етап от 64-ата Международна дунавска регата „ТИД-2019“. Това съобщи ръководителят на българския етап от гребния поход по река Дунав Йонко Кожухаров. По думите му Петров е рекордьор по брой участия сред българите в „ТИД“.

„Той е една легенда. Участва за първи път през 1972 година“, обясни Кожухаров.

Първите участници в гребния поход пристигнаха днес около обяд под хижа „Приста“ край Русе, където тази година е бивакът на гребците. Досега той беше на русенския кей, но заради ремонтни дейности там е преместен. Кожухаров обясни, че в регатата участват 100 чужденци от три континента – Австралия, Америка и Европа, както и 70 българи. Най-младият е деветгодишно момче от Белград, което гребе заедно с дядо си, а най-възрастните са британец и германец на по 80 години.

И през тази година има участник с ексцентричен плавателен съд. Така наречената „Яхта на Язо“ е дело на мъж от София. Лодката е изработена от пластмасови гъвкави изделия и от подръчни материали, сглобени с болтчета и гайки. „Те постоянно се развиват, даваме му инструменти – завива ги, продължава, но той обича авантюрата. Радваме му се много, защото всяка година участва с различен вид плавателно средство“, каза Кожухаров.

Той припомни, че през миналата година мъжът от София се е включил в регатата с лодка от плексиглас, като вместо гребла е използвал два клона. През 2017 г. е бил със сал, сглобен от две PVC-тръби и три палета. „След като завърши похода, той не се прибира с лодката си, а я подарява на някого. Така направи и с миналогодишното плавателно средство“, обясни Кожухаров.

Ръководителят на българския етап коментира, че условията под хижа „Приста“ не могат да се сравняват с кея на Русе. Един от проблемите е труден достъп до града, намиращ се на шест-седем километра, както и липсата на вода за къпане. Участниците можели да се къпят в хижа „Приста“, която се намира на повече от километър от бивака.

„Ако знаехме предварително, щяхме да се подготвим. В идните години ще преместим вероятно бивака на друго място в община Русе“, каза Кожухаров. За гребците в „ТИД-2019“ утрешният ден е почивен. Регатата ще потегли на 21 август /сряда/ за следващата си спирка, която е край село Сандрово.

/Източник – БТА/

Сподели:

Още новини от деня