Вдигат данъка за всички МПС в Община Русе

Вдигат данъка за всички МПС в Община Русе

/на снимката отляво надясно – Начко Наков – Контрол по събиране на МДТ, Пенчо Милков – кмет на Община Русе, Емилия Пенева – главен финансист на Община Русе и Даниела Робева – директор „Местни данъци и такси“/

Увеличение на данъка за всички МПС на територията на Община Русе предлага на общинските съветници новият кмет на Община Русе Пенчо Милков. Това ще стане с приемането на новия проект за бюджет 2020, чиято подготовка все още тече. Предварителните прогнози сочат, че увеличението ще бъде от 30 до 230 лева за всяко едно МПС. Окончателното решение ще се вземе в зала от съветниците, с които кметът ще обсъди предложението. Причината за нужното повишение е в наличието на 4.4 млн. лева недостиг в бюджета за идната година.

Заради изискване в наредба на МОСВ всяка година общината отчислява пари по сметки в РИОСВ – Русе, тъй като няма изградена сепарираща и компостираща инсталации за отпадъци. За 2019 г. общината е плащала по 57 лв. на тон боклук, а за 2020 г. сумата скача на 95 лв. на тон. Очертава се недостиг от 3 млн. лв. в бюджета за 2020 година, а заедно с нуждите на градския транспорт и нова техника за „Паркстрой“ и „Комунални дейности“ дефицитът нараства на 4,4 млн. лева.

Законът за местните данъци и такси дава възможност за доста широки граници на този данък. Във Варна, Бургас и Стара Загора гражданите плащат по-високи данъци. Преди да внесе за гласуване предложението, новият кмет ще постави проблема пред министър-председателя и финансовия министър.

Ето какво добави той: „Въпреки това за момента реших да „дръпна“ ръчната спирачка, тъй като не може на 7-ия ден, откакто съм кмет, да внасяме такава точка. Затова в следващите дни ще направя всичко възможно да се срещна с правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов и да обясня, че тези отчисления към екоминистерството ни товарят“.

Ако все пак МС не се съгласи с предложението на кмета на Русе, предложението ще бъде внесено в Общинския съвет, където след предварителни разговори с мнозинството се очаква да бъде одобрено. „Искам да знам, че съм направил всичко възможно, преди да вдигнем данъците“, заяви в края на експозето си Пенчо Милков.

Сподели:

Още новини от деня