Велики четвъртък и Велики петък са дните, в които си спомняме за Христовите страсти, каза Главиницкият епископ Макарий в Русе

Велики четвъртък и Велики петък са дните, в които си спомняме за Христовите страсти, каза Главиницкият епископ Макарий в Русе

Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, отслужи на днешния Велики четвъртък сутринта утреня и света Василиева литургия в катедралния храм „Света Троица“ в Русе.

В същия храм тази вечер Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум ще отслужи „Последование на 12-те евангелия на Христовите страдания“.  

„Велики четвъртък и Велики петък са дните, в които си спомняме за Христовите страсти. Всички текстове от четирите синоптични евангелия на евангелистите Матей, Марко, Лука и Йоан, които са свързани с тези дни, със страстните дни, със страстите Христови, са събрани в тези два дни в четива, разделени, и започват от днес, на Велики четвъртък вечерта. Разделени са в 12 четения и всички описват времето от залавянето на Христа до разпятието на Христа. Между евангелията се пеят и химни – стихири, в които текстът също спомня за това събитие. Има и богословско съдържание. То обяснява и задължението на християните, което имат към онзи, който е пострадал за тях, а именно Христос Спасителят“, каза за БТА Главиницкият епископ Макарий. 

На въпрос дали ще има обиколка на храма на Разпети петък Негово Преосвещенство заяви, че винаги има. 

„Обикалянето на храма, литията около храма, е свързано с пренасянето на Христовото тяло от кръста до гроба и полагането му в гроба. На този ден винаги се прави тази лития около храма“, каза Главиницкият епископ Макарий. 

По повод обикалянето на храма на Великден Негово Преосвещенство коментира, че това не е част от православната традиция. 

„Бих казал, че особено през последните години се наложи като църковна практика сред миряните, които за голямо съжаление притискат и свещениците да правят подобна обиколка около храма. Но няма такова нещо, предвидено в църковния ред, и не е правилно, защото ние нямаме основание това нещо да го правим. Всичко, което правим в богослужението, е свързано с действителните събития, които спомняме чрез богослужението, и, разбира се, символично онова, което се отнася до есхатона, до вечността. В случая на Великден няма никакво основание за подобна обиколка“, каза още Главиницкият епископ Макарий. 

Сподели: