искрен веселинов

Веселинов: Емоционална коалиция сме, но ще я опазим цяла

Вече всяка законодателна инициатива ще се одобрява от групата, за да няма обвинения в лобизъм, казва депутатът Искрен Веселинов от „Обединените патриоти“

Народният представител Искрен Веселинов – заместник-председател на ВМРО и заместник-шеф на групата на „Обединените патриоти“ – в интервю за в. „Сега“:

– Г-н Веселинов, решиха ли се междукоалиционните търкания след лидерската среща, или проблемите са туширани само временно?

– На този въпрос само бъдещето ще покаже какво е станало. Както виждате, доста емоционална коалиция сме. Не смятам, че търканията са били фундаментални. До голяма степен са по детайли, които не са част нито от управленската програма, нито от приоритетите, които са важни за „Обединените патриоти“. Прекалената емоционалност често води до кризисни ситуации. Няма никаква гаранция, че и в бъдеще няма да има такива. Според мен осъзнатият дълг пред избирателите би трябвало да бъде по-важен.

– ВМРО съгласна ли е с Валери Симеонов, че Борисов действа като едноличен управник, че искането за оставки е „криворазбрано поддържане на политически рейтинг“, че групата на „Обединените патриоти“ не се ръководи колективно?

– С голяма част от тези неща не мога да се съглася. Съгласен съм, например, с начина на действие в конкретния случай, който предизвика кризата – оставките на министрите. Действително добрата коалиционна култура изискваше партньорите да бъдат уведомени, а не да научават от медиите. Всичко останало е малко пресилено и аз не бих могъл да се солидаризирам. Мога да говоря конкретно за парламента и да кажа, че там сме в диалог с колегите от ГЕРБ. В групата на „Обединените патриоти“ всички решения се взимат от общо събрание, така че не знам кой конкретен случай визира г-н Симеонов.

– Как ще гласува вашата партия за оставките на тримата министри?

– За нас има проблем с някои от тези оставки. Специално оставката на министър Нанков е неприемлива, защото е абсолютно вредна за сектора. Имаме много важна задача и това е въвеждането на тол системата. Трус по върховете на министерството може да забави това с месеци, което да струва на държавата десетки милиони левове. Лично аз смятам, че там въпросът трябва да се обмисли доста сериозно. Не мога да говоря за другите министри, защото не съм в тези ресори, но мисля, че идеята на едно управление не следва само да е да се удовлетворят определени обществени очаквания, а то да бъде и ефективно.

– Как ще работят партиите от „Обединените патриоти“ през есента при такъв конфликт между две от тях? Преди ваканцията хора на „Атака“ и НФСБ се караха кой на кой стол да седи.

– Безспорно ще бъде много трудно. В края на юли мислехме, че сме успели да възстановим диалога, но очевидно той отново ще трябва да бъде търсен. Отново ще трябва да се изговарят нещата и да се изглаждат противоречията. За ВМРО съществуването на коалицията е много важно. В никакъв случай не искаме да ставаме страна в спора, да си играем на добри и лоши. Смятам, че всички имаме изключителната отговорност да представляваме патриотичното пространство. Като избрани от това пространство трябва да намерим пътя един към друг. Ще се опитваме и занапред да запазим коалицията и да не избуява напрежението в нея.

– ВМРО ли ще е балансьорът?

– Напротив, държим да не бъдем балансьор. Държим трите партии да нямат нужда от такъв, а да взимаме решенията в диалог и с участието на всички. Именно това е и в основата на сегашните разминавания между колегите – че решенията не се взимат в диалог.

– Възможно ли е конфликтът да доведе до разпад на т.нар. малка коалиция?

– В България, а и по света по принцип всичко е възможно. Това обаче не означава, че трябва да го желаем и да търсим такъв резултат. Вярвам, че разумът и чувството за отговорност ще надделеят и че ще запазим коалицията цяла.

– Бихте ли приели „Воля“ като заместител на НФСБ? Политолози казват, че това е възможен вариант за преформатиране на управлението.

– Не мисля, че „Воля“ е алтернатива за участие в управлението. Ясно е, че г-н Марешки има дълга политическа биография. Тя изцяло го свързва с тип политика, която, според нас, не е допустим вариант да получи място във властта. Нещо повече – твърде неприятни са усещанията за известно заиграване на колегите от ГЕРБ с „Воля“ по определени въпроси.

– По кои въпроси?

– Например бяха избрани членове на КЕВР, посочени от „Воля“. И то двама, колкото получиха и далеч по-големи политически формации. Не беше редно.

– Има ли теми, по които вие и ГЕРБ няма да сте на едно мнение в започващия политически сезон?

– Принципно ние с ГЕРБ имаме различия по множество въпроси. Като пример ще посоча фундаментално важния за нас Закон за вероизповеданията. Работихме го над 6 месеца, правихме кръгла маса със службите, правихме обсъждания с Дирекцията по вероизповеданията, с министерства. И в един момент, на коляно, ГЕРБ подписаха предложението на ДПС, което на практика съдържа доста рискови неща. А от законопроекта са на път да изчезнат нашите предложения, които маркират стремежа ни да обхванем целия процес от регистрацията до наказателните мерки при прояви на радикализъм, разпространение на опасна литература. Няма го нашето желание проповедите да се водят разбираемо на български език. Има някакви странични ходове на колегите от ГЕРБ, които невинаги ни харесват. Имаме си напрежение, определени дебати.

– Защо обаче „Обединените патриоти“ никога не стигате до идеята да напуснете властта в знак на несъгласие с нещо?

– Опираме до отговорността, че това управление има поставени цели. Макар и трудно, то трябва да ги постига и ние правим всичко възможно в тази посока. Ако се върнем на Закона за вероизповеданията, не сме се отказали да се борим. В момента има внесени два текста – нашият и това, което е подписано от ГЕРБ, БСП и ДПС. Ще настояваме дебатът по този закон да бъде подновен.

– Вашата коалиция влезе във властта като защитник на доходите на пенсионерите, а в един момент основната цел се оказа да лобирате за един или друг бизнес, както сами се обвинявате в коалицията.

– Не смятам, че това е била основната ни цел. За съжаление колеги от самата коалиция решиха да си лепят етикети за подсилване на собствената теза. Но не смятам, че това е нещо, което се е наложило в публичното пространство, и най-вече не смятам, че е добра практика. Същото сме говорили и в коалиционния съвет между трите партии. Трябва да спрем с подобни практики. Ясно е, че всеки се изкушава да каже няколко силни думи, за да защити тезата си, а тази на другия да бъде дискредитирана. Но е явно, че трябва да се наложи дисциплина, защото не сме еднолични представители на собствените си партии и собствените си виждания. Трябва да се наложи коалиционна култура, това е истината.

– Как избирателите да Ви вярват, че законопроектите Ви не са продиктувани от лобистки интереси?

– Преди всичко всяка законодателна инициатива ще се гледа под лупа в самата група. Това задължително ще се случва, защото всички предложения, които бяха укорявани, не бяха предложение на групата, а на отделни народни представители. Те не са ги съгласували. В това отношение ние специално ще държим много да се спазва правилникът всяко предложение да се одобрява от цялата група и от коалиционния съвет, както е редно. Мисля, че тогава няма да има обвинения в лобизъм, защото всички ще стоят зад предложението с имената си. Както се правеше в началото, но после нещо „телефонът“ се развали и се получиха тези недоразумения.

– Означава ли, че промените в Закона за приватизацията, на които президентът наложи вето, и в Закона за горивата, срещу които се обяви Валери Симеонов, бяха самоинициатива?

– Промените в Закона за горивата бяха решение на коалицията между ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Тук няма някакви съмнения и никакъв лобизъм. Пак казвам, това, че някой е решил да подкрепи тезите си със силни думи, е негово право, но в никакъв случай не е добър начин за изразяване. Що се отнася до Закона за приватизацията, това беше абсолютна самоинициатива. Там нямаше санкция на нито един орган на коалицията. Дори за едно от предложенията колегата беше подведен да го направи. Той си оттегли подписа, но комисията вече беше успяла да го включи в доклада. Предлагам да спрем с този случай, той вече е приключил.

– Кои ще се законодателните ви инициативи през есента?

– Работим над закона за възрастните хора, тъй като имаше доста сурогатен вариант, който БСП беше внесла колкото за отчитане на дейност. Със сериозен кръг от експерти разработваме чисто нов закон с много цели.

Имаме идеи в посока за дисциплиниране на контингента от хора, които са най-честите извършители на административни нарушения и престъпления. Говоря за т.нар. циганска престъпност – незаконна сеч и ред други неща. Работим над промени в Закона за административните нарушения и наказания и създаване на наказание „общественополезен труд“. Тъй като имаме безброй много нарушения на едни и същи лица, които просто не си плащат глобите и се смятат за ненаказуеми.

Заложили сме още мерки за контрол в Кодекса за социално осигуряване с оглед хващането на проблема с фалшивите пенсии. В Закона за устройство на територията сме направили революционно предложение за отпадане на ходенето по различни комунални дружества при съгласуване на проекти. Всичко ще се случва на едно гише чрез общината.

Сподели: