искрен веселинов

Веселинов: За втора година участваме в управлението и за втора година приоритет са доходите

Няма драматичен срив в отношенията ни, нито в подкрепата за нас, казва Искрен Веселинов, заместник-председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО, пред Мария Иванова, в. „Банкеръ“.

– Г-н Веселинов, докога може да продължите играта с кворума с опозицията? Как ще се справите с този проблем?

– Играта, както я наричате, с кворума е един недемократичен похват, който се е наложил в българския парламент. Не знам другаде в Европа да има толкова незряла демокрация, в която по този начин да се саботира работата на държавните институции. Всъщност това е детайл от последователната политика на част от опозицията, която от началото на този мандат говори само за срив, за упадък, рисува апокалиптични картини за случващото се в България. Смятам, че този начин на правене на политика води до под 4% на избори, защото няма как да демонстрираш безотговорност, да получаваш всички облаги от поста си и същевременно да влизаш в ролята на ментор. Силно се надявам разумът да победи „здравите сили“ в опозицията и те да минат към нормалния начин на парламентарна изява. А дотогава бъдете сигурни, ще се справим с проблема. По обичайния начин – ще се спрат международните командировки, макар да знаете, че Народното събрание има интензивни контакти. От това, разбира се, ще пострада работата на парламента и позициите ни в международен план, но сме категорични – нямаме никакво желание да допуснем това да се превърне в епидемия.

– Поставена ли е властта в зависимост от ДПС заради кворума? За да влязат в зала и да се регистрират, бе отложено обсъждането на промените в Закона за местното самоуправление и се преработва друг закон – за устройство на територията. Отскоро и „Воля“ стана фактор, за да има кворум…

– Не, не е имало такова условие. По отношение на Закона за местното самоуправление и местната администрация искам да напомня, че той е изготвен от Националното сдружение на общините в далечната 2011 г., предлаган е многократно за обсъждане в НС, много от червените кметове са лобирали за него. Всичко това показва, че законът не е антидемократичен. Основна цел на промените е да бъдат дадени правомощия на общинските служители от т.нар. инспекторати да снемат личните данни на нарушител. В момента с право гражданинът Х – дори когато е хванат при извършване на нарушение, може да откаже да го направи и да остане несанкциониран. Може да се коментират отделни тези, но от същината на закона не би трябвало да се отстъпва. Говорим за налагане на дисциплина, на чувство за законност и ред. Според мен ДПС не разбраха тогава за какво става въпрос, а се поддадоха на пируета на БСП да се бламира кворумът и след това търсеха оправдание за поведението си и го намериха в Закона за местното самоуправление.

– Какво стана с Вашата идея за промяна в Наказателния кодекс, така че да отпадне възможността за намаляване на присъдата при самопризнание за извършване на тежки умишлени престъпления?

– Преговаряме с ГЕРБ по този въпрос, имаме интензивен диалог и се надявам, че до дни предложението ще види бял свят.

– Опозицията говори за разбита управленска коалиция. И е факт, че сте изправени пред сериозни изпитания – улични протести на майките на деца с увреждания, вътрешни противоречия, скандал след скандал, захлупващ всеки предишен, акции на прокуратурата, спорни законови поправки, срещу които обществото настръхва – например таванът за обезщетение при застраховане…

– Нищо драматично няма. Уличните протести са доста миниатюрни, но не това е важното. Важното е, че те бяха генерирани от конкретни проблеми, които мнозинството намери воля да реши. В момента е налице упражнение на синдрома „протестърство“, отколкото решаване на реален социален проблем. По отношение на поправките в Кодекса за застраховане – аз не смятам, че „внасяне на спорни законови поправки“ е честа практика. В случая и в двете тези – на вносителите и на опониращите, има резон. Да, вярно е, че някакви ограничения в размера на оценяване на щетите са нужни, ако искаме да има някаква прогнозируема цена на „Гражданската отговорност“. От друга страна, чуваме – човешкият живот се оценява на 20 000 лева. Звучи силно и антихуманно, но въпросът е дали всеки гражданин е съгласен да заплати неограничена по размер щета, която би могла да се случи при негово участие в ПТП, чрез собствената си застраховка „Гражданска отговорност“. Всяко от решенията има и добри, и лоши страни. Не смятам, че тук има лобизъм или желание да бъде омаловажен човешкият живот, по-скоро откривам прагматизъм, който да направи прогнозируем пазара на застраховки.

– Според Цветан Цветанов проблемът не е в конфликтите между коалиционните партньори, а в преекспонирането им от „хора, забързали се към властта“…

– В това отношение мога да се съглася с г-н Цветанов. Има фиксация върху определени неща, които се случват. Те често не са особено обществено значими, но, да кажем, са грозни, неприемливи. Те се експонират, за да се създаде усещане за негативизъм към управлението. Очевидно участниците в управлението трябва да се дисциплинират и да бъдат по-отговорни в говоренето си. Но не смятам, че има драматичен срив нито в отношенията ни, нито в подкрепата за управлението. И социологическите проучвания го доказват, между другото.

– Какви са достойнствата на бюджета?

– Основната критика на една опозиция към внасяните бюджети обикновено е, че няма приоритети. Този, мисля, има много важен приоритет – доходите. За втора година в демократичната история на България ние участваме в управлението и за втора година приоритет са доходите. Това, разбира се, води до по-ниски от очакваните вложения в някои политики. Знаете, че съм председател на комисията, която отговаря за комуникацията с общините, и те се оплакват, че нямат достатъчно средства за ремонт на общинските пътища – системен проблем от години, други се оплакват от друго. И всички са прави. Ние, обаче, имаме един основен приоритет и това е ръстът на доходите. Големият проблем на България е демографският, а той е пряка функция на ниските доходи в страната. Затова ние, Патриотите, изобщо не смятаме да влизаме в дебат за отделните пера на министерства, общини, звена на администрацията. Големият дебат се е случил още при съставяне на правителството и се радвам, че след колебливия първи ход миналата година, когато със 750 млн. лв. увеличихме плащанията за доходи, тази година повишението е далеч по-решително.

– Премиерът бодро обяви, че „държавата никога не е била в по-добра кондиция“. Но от справка, представена в парламента от финансовия министър Владислав Горанов за данъците от доходи на физически лица, става ясно, че на минималната заплата от 510 лв. са 1,657 млн. души, заплата до 1000 лв. получават 811 хил. души, а над 1000 лв. – само 637 хиляди…

– Бедността е един от най-големите проблеми на държавата. И ние се стараем да го решим. Мисля, че вървим в правилна посока. Исторически има два подхода – първият – да вземаме пари от когото можем, за да ги дадем на бедните, другият – да повишаваме националното богатство, за да може от икономическия растеж да се облагодетелстват и бедните. Очевидно вторият е работещият вариант, защото първият – концепцията на левицата, винаги разбива системите.

– Акцията на специализираната прокуратура срещу Държавната агенция за българите в чужбина нанесе поражения и върху ВМРО, защото срещу Вас също се появиха обвинения…

– Да, има няколко бивши чиновници, които системно са пречели на хората с българско самосъзнание да получават гражданство и са изповядвали тезата на ДПС да се дава на изселници със спогодби от началото на 20 век. Теза, срещу която ВМРО решително е възразявала. Правили сме пресконференции, чели сме декларации от трибуната на НС и постигнахме те да бъдат отстранени заради нарушенията, които са правили. В момента именно тези хора създават медиен шум с една цел – да злепоставят ВМРО. Това е политическа атака. ВМРО никога не е била замесвана в далавери, камо ли за българско гражданство, защото за нас това е кауза – всеки, който живее покрай Вардар и се чувства българин, трябва да получи български паспорт по най-бързия начин и въпросът с българския характер на тази наша съседна държава да бъде решен еднозначно чрез гражданството. Би било недопустимо, ако са съществували такива престъпни схеми и всеки, който е замесен и това се докаже, трябва да получи справедливо наказание. Но не бива да допускаме подобни корупционни схеми да обърнат голямата политика. Ние сме за това да продължи даването на българско гражданство и зад нашата позиция не стои нищо друго освен националния интерес.

– Виси ли над това правителство и това мнозинство сянката на предсрочни избори?

– Сянката на края винаги виси над всяко нещо от самото му създаване. Това не означава, че трябва да има психоза. Ако можем да бъдем полезни, ще бъдем, ако не, ще вървим на избори и ще стане ясно дали това, което правим, е по-полезно, или по-полезно е онова, което ще дойде.

Искрен Веселинов е заместник-председател на ВМРО и на ПГ на „Обединени патриоти“. Депутат в 43-ото и 44-ото НС, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, член на Комисията по енергетика. Роден е на 14 март 1972 г. в Русе. По образование е инженер (завършил е „Промишлено и гражданско строителство“ в УАСГ). Бил е директор на Областно пътно управление – Русе, председател на Общинския съвет, дългогодишен лидер на ВМРО в Русе. Бил е кандидат за кмет на родния си град през 2011-а и 2015 г., като и двата пъти остава втори с малка разлика с победителя.

Сподели: