Народният представител Искрен Веселинов

Веселинов и Ангелов: Франкенщайн не бива да бъде създаван в България по отношение на половете

Народните представители Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО, и Юлиан Ангелов, организационен секретар на ВМРО, коментират в студиото на Военния телевизионен канал мотивите си относно категоричната си позиция против ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Искрен Веселинов изказа мнение, че тази конвенция съдържа определени идеологеми на модерното джендърско движение, което е изключително опасно за традиционните ценности и нрави.

Юлиан Ангелов отбеляза, че какъвто и да е преводът на тази Конвенция, ако България я ратифицира, тя ще важи и ще трябва да се спазва според това, което пише в оригиналните ѝ текстове, които са на английски и френски, а там присъства понятието джендър:

Знаем, че има определени уж демократично развити държави, в които десетилетия наред просперират едни движения, които доведоха половете до 52 на брой. В България никой не е забранил на хората да се чувстват както си поискат. В България има демокрация. И никой не е забранил нито на мъжете, нито на жените да се държат в обществото по какъвто начин поискат.

Ние, като хора, които отстояват обичаите, традициите и духовното, което сме наследили от нашите предци, сме категорично против да се подменят тези ценности.

Искрен Веселинов отбеляза, че всъщност проблемите с тази конвенция са много:

Като започнем от определението за „социален пол“, следват поредица от текстове, които се обявяват за изкореняване на стереотипите за двата пола, има един още по-обезпокоителен чл. 14 в главата за образованието, който пък предвижда в учебните заведения да се изучават нестереотипните роли на пола.

Юлиан Ангелов добави:

Има едно много важно нещо, което касае националната сигурност на страната ни. Според конвенцията всяка една държава, която я ратифицира ще бъде задължена да осигурява бежански статут на всеки един човек от Третия свят, който е пострадал при домашно насилие. Например жени от Афганистан, които са били малтретирани в собствената си държава, някое НПО ще им издаде документ и хиляди или десетки хиляди на база на тази конвенция ще дойдат тук, за да търсят бежански статут у нас.

Искрен Веселинов сподели и нещо много важно към тази конвенция, което не се коментира:

Има наблюдаващ механизъм, което означава, че ще има една комисия, една група от хора, които ще следят за изпълнението на тази конвенция, всяка година ще пуска въпросници, ще оценява държавите, и че този мониторинг, който в момента Брюксел ни прави по темата правосъдие, ще ни се стори като някакъв розов сън.

В заключение народните представители от Патриотите от ВМРО се обединиха около това, че е важно тази конвенция да не бъде ратифицирана, тъй като, по думите им, Франкенщайн не бива да бъде създаван в България по отношение на половете. Те заявиха, че вече са предприели редица инициативи относно защита на жените от домашно насилие. В студиото те споделиха, че са внесли питане към министъра на правосъдието какви неизпълнения на стандартите има в това отношение и че законодателните инициативи на Патриотите ще бъдат насочени в тази посока.

Сподели:

Още новини от деня